Batı Afrika ülkelerinden Benin'de faaliyet gösteren Türk okuluna devlet nişanı verildi. Cumhurbaşkanı Thomas Yayi Boni, Benin'de faaliyet gösteren okulun genel müdürü Abdullah Yüca’yı, okulların başarıları sebebiyle devlet nişanına layık gördü. Nişanı, cumhurbaşkanı adına Büyük Şansölye Mamatou M.Meba Bio Djossou, üst düzey bir törenle takdim etti.

Törene Dışişleri Bakanı Nassirou Arifari Bako, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Denizcilik, Aile, Dışişleri, Çevre, Mikrofinans Bakanlıklarından üst düzey bürokratlar, İstihbarat Müsteşarı, Devlet Üniversitesi rektörü ile yerli ve yabancı misyon temsilcileri katıldı. Törende konuşan Abdullah Yüca, "Devlet nişanına layık olmaya çalışacağımızı belirtmek isterim." dedi.

OKULLARIN FAALİYETLERİ TEK TEK ZİKREDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Türk okuluna devlet nişanının veriliş sebebi olarak, "Benin’e yerleşip, kalıcı eğitim müessesesi tesis eden tek Türk yatırımcı olması; her yıl Benin genelinde düzenlenen matematik olimpiyatları sonucu başarılı öğrencileri burslu olarak okutması, uluslararası olimpiyatlarda, çeşitli derecelerde madalyalar kazanarak, Benin’in adını yurtdışında duyurması; mezun olan öğrencilere Türkiye, Amerika ve Avrupa’da yüksek öğrenim yapma kolaylığı sağlaması; her yıl Kurban ve Ramazan Bayramı vesilesiyle, din, ırk, renk ayırımı yapmadan ihtiyaç sahiplerine et, gıda yardımı, iftar dağıtması; devlet ve sivil toplum işbirliğiyle, ihtiyaç sahibi, yetim, kimsesiz, yaşlı insanlara elbise, gıda yardımı yapması; her yıl başarılı, zeki 100 öğrenciye yurt ve barınma imkânı ve burs imkânı sağlaması" gösterildi.

200’den fazla öğrencisi olan Benin’deki ilk Türk okulu, 2006 yılında eğitime başladı. Okulda, Benin eğitim sisteminin resmi dili Fransızca yanında İngilizce, Türkçe ve İspanyolca bilgisayar dersi veriliyor. İlk mezununu 2012’de veren okulun öğrencileri her yıl Türkiye ve ABD başta olmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerine devam ediyor. Okul, 2012’de ABD, Nijerya ve Türkiye gibi ülkelerde düzenlenen olimpiyatlarda kazandığı madalyalarla birçok başarıya imza attı.