Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan'ın başkenti Kabil'de resmi temaslarda bulundu. Berdimuhamedov, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile bir araya geldi. Görüşmeler kapsamında iki ülke arasında; enerji, maliye, spor, eğitim, teknoloji ve ekonomi alanında bir dizi anlaşmalar imzalandı.

Berdimuhamedov ile Gani, ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmelerde Türkmenistan ile Afganistan arasındaki işbirliğinin bölge açısından büyük bir öneme sahip olduğu, gelecekte ikili münasebetlerin daha ileri seviyeye taşımak amacıyla ortak uzun vadeli işbirliği planlarının hazırlanması gerektiği vurgulandı.

Berdimuhamedov, Afganistan'da kalıcı bir çözümün sadece barış yoluyla sağlanması gerektiği yönündeki tutumunu Afgan yönetimine iletti. Ayrıca, doğalgaz ve ulaştırma alanındaki mevcut projeler değerlendirildi. Taraflar, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde son gelinen durum konusunda karşılıklı bilgi teatisinde bulundu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkmenistan'a geçtiğimiz Ocak ayında resmi ziyarette bulunmuştu. Afganistan'ın sınırdaki eyaletlerine ucuz fiyattan doğalgaz ihraç eden Türkmen yönetimi, bu ülkeye düzenli olarak insani yardım gönderiyor.