Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Anayasa Bayramı dolayısıyla 13'ü yabancı olmak üzere toplam bin 215 tutukluyu affetti.

Türkmenistan'da milli bayramlarda her yıl gerçekleştirilen mahkumlara af geleneği, Anayasa Bayramı'nda da devam ettirildi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 18 Mayıs Anayasa Günü dolayısıyla aralarında 13'ü yabancı toplam bin 215 tutuklunun serbest kalmasına yönelik af yasasını imzaladı. Af yasasını Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu'nun ortaklaşa düzenlenen toplantısında imzalayan Berdimuhamedov, ilgili yetkililere mahkumların bayramı evlerinde geçirmeleri için gereken işlemlerin yapılması konusunda talimatta bulundu.

Milli Güvenlik Bakanı Yaylım Berdiyev, Anayasa Günü dolayısıyla hazırlanan af yasası ile ilgili bilgi verdi. Raporu dinleyen ve yasayı imzalayan Berdimuhamedov, toplantıda yaptığı konuşmasında, "Atalarımızdan kalan gelenek ve görenekler ışığında yaptığı suçtan dolayı içtenlikle pişman olan mahkum vatandaşlarımıza yönelik düzenli olarak af geleneğimizi sürdürüyoruz. Bu defa, Anayasa ve Mahtumkuli Firaki Günleri dolayısıyla bin 202 yerli ve 13 yabancı ülke vatandaşını serbest bırakıyoruz." şeklinde konuştu.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, cezaevinden çıkan vatandaşların yaptıkları kötülükleri telâfi etmeleri için bütün imanların sağlandığı kaydetti. Türkmen lider bu bağlamda, il ve ilçe valilerine serbest kalan vatandaşlara iş verilmesi yönünde gereken talimatları da verdiğini belirtti.

Türkmenistan'da mahkumlara yönelik af geleneği 1999 yılında başlatılmıştı. Daha önce sadece Kadir Gecesi'nde tutukluların serbest kalmasına yönelik sürdürülen af geleneği, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 2007 yılında göreve gelmesi itibariyle milli bayramlarda da devam ettiriliyor. Her sene mahkumların yararlandığı 4-5 af yasası çıkartılıyor.