Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 6-8 Nisan tarihlerinde Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti'yi ağırlayacak ve daha sonra 11-14 Nisan tarihlerinde Güney Kore'yi ziyaret edecek. Berdimuhamedov'un, 2008 yılından sonra Güney Kore'ye gerçekleştireceği bu ikinci ziyaretinde ikili ilişkiler yanı sıra pek çok konunun görüşüleceği kaydedildi. Ayrıca, iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracak bir dizi anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, Bakanlar Kurulu'nda Türkmenistan'ın dış politika gündemi ile ilgili bilgileri paylaştı. Moldova Cumhurbaşkanı Timofti'nin Aşkabat'a bir resmi ziyaret gerçekleştireceğini söyleyen Bakan Meredov, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un Güney Kore ziyaretine yapılan hazırlıklar doğrultusunda bilgi verdi.

Türkmenistan, Asya-Pasifik ülkeleri, özellikle Güney Kore ilişkilerine büyük önem veriyor. Güney Kore'nin dev şirketleri Türkmenistan'da petrol-gaz sektöründe milyarlarca dolarlık mega projelere imza atıyor. İki ülke ekonomik işbirliğini güçlendirme amacıyla kurulan hükümetlerarası komisyon faaliyet gösteriyor. 10 Nisan tarihinde Seul'da söz konusu komisyonun 5. dönem toplantısı gerçekleştirilecek.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye geçen sene Haziran ayında Türkmenistan'ı ziyaret etmişti. Bu Güney Kore'den Türkmenistan'a gerçekleşen ilk cumhurbaşkanı ziyareti olmuştu.

Türkmenistan ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkileri 1992 yılında tesis edildi. Güney Kore Türkmenistan’daki büyükelçiliğini 2007 yılında açarken, Türkmenistan’ın Seul Büyükelçiliği 2013 yılında faaliyet başlamıştı. Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 200 milyon dolardan 1,9 milyar dolar seviyesine yükseldi.