Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in daveti üzerine başkent Bişkek'e gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov temaslarına başladı. Atambayev ve Berdimuhamedov Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda bir araya geldi. Toplantıda iki ülke arasındaki kültürel, bilimsel, ticari, ekonomik, enerji ve ulaştırma alanlarındaki işbirliği ele alındı.

Atambayev, Berdimuhamedov’a davetine icabet ettiği için teşekkür ederek, ziyaretinin Kırgız-Türkmen ilişkilerinin gelişmesine ivme kazandıracağını belirtti. Atamabyev, geçtiğimiz yıl Kırgızistan ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin yüzde 50 arttığını belirterek, iki ülke ekonomik ve ticari potansiyelinin çok büyük olduğunu, bu alanlarındaki işbirliklerinin daha gelişeceğine inandığını söyledi. Atamabyev, Türkmen liderin, ülkesi için çok düşük fiyatta elektrik satma sözü verdiğini hatırlatarak bunun için minnettarlığını dile getirdi.

Berdimuhamedov ise konuşmasında öncelikli olarak, enerji ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğine büyük önem verdiklerini dile getirdi. Türkmen lider, “Kırgızistan ile yaptığımız önceki görüşmelerden çok memnun kalmıştım, özümüzdeki müzakerelerin de ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştireceğini umuyorum."dedi.
Berdimuhamedov, 2014 yılının Mart ayında Türkmenistan’da oluşturulan Kırgız-Türkmen Hükümetlerarası Komisyonun ilk toplantısını dün ve bugün Bişkek’te gerçekleştirdiğni belirterek, bundan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Berdimuhamedov, Kırgızistan ile Türkmenistan’ın amaçları ve hedeflerinin aynı olduğunu vurgulayarak, “Biz sadece Orta Asya’da değil, tüm dünyada barış ve istikrarın olması için çalışıyoruz. Bu bakımdan, bizim BM ve diğer uluslararası kurumlarda birlikte hareket etmemiz önemli." dedi.

Toplantı kapsamında taraflar; ticari, ekonomik, enerji, tarım, ulaştırma, iletişim ve kültürel alanları kapsayan 15 işbirliği anlaşmasını imzaladı.