Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 3-4 Mart 2015 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Berdimuhamedov'un Türkiye ziyareti 2015 yılının ilk yurtdışı ziyareti olması açısından da büyük önem taşıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6-7 Kasım 2014'de Türkmenistan'a gerçekleştirdiği ziyarete bir iade-i ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, Türkmenistan Bakanlar Kurulu'nda da gündeme getirildi. Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, yapılan hazırlıklar ile ilgili bilgi verdi. Bakan Meredov, söz konusu ziyaret kapsamında ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da pekiştirilmesine yönelik bir dizi anlaşmaların da imzalanacağını söyledi. Ayrıca, ziyaret programı çerçevesinde İstanbul'da Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nun da düzenlenmesi öngörülmekte.

Ankara ziyareti öncesinde konuşan Berdimuhamedov, tarafsız statüsüne sahip olan Türkmenistan'ın dış politikasında dünyadaki bütün ülkeler ile karşılıklı çıkara dayalı işbirliğinin öncelikli yer edindiğini söyleyerek, gelecekte de bu yönde kararlılıkla adım atacaklarını belirtti.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki münasebetlerde gelinen seviyeden memnun olduğunu söyleyen Türkmen lider, son yıllarda ikili ilişkilerin hem ticari ve ekonomik, hem de kültür ve diğer insani alanlarda yeni bir ivme kazandığını ifade etti.

Türkmenistan'da Türk firmalarının büyük ölçekli projelerde yer aldığını dile getiren Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesinde hükümetler arası ortak ekonomik komisyonu ile Türkmen-Türk İş Forumu'nun önemli rol oynadığını aktardı.

Ziyaret kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenecek olan törene katılacak olan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fahri Doktora Diploması verileceği bildirildi.

TÜRKMENİSTAN - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Türkiye, Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkedir. Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri 'iki devlet bir millet' anlayışı çerçevesinde daha da ileri seviyelere taşınmakta. Günümüzde Türkmenistan’da 600 civarında Türk şirketi faaliyet göstermekte. Türk firmaları, Türkmenistan’da inşaat, enerji, ulaştırma, tekstil, gıda sanayi ve ekonominin diğer sektörlerinin kalkınmasında önemli rol oynamakta. İki ülke dış ticaret hacmi her sene katlanarak büyümektedir. 2013 yılında ticaret hacmi 4 milyar 750 milyon doları bulurken, 2014 yılında bu rakam 5 milyar doları geçmiştir. Türkmenistan bağımsızlığından bu yana Türk inşaat ve müteahhitlik firmalarına 55 milyar doları aşkın iş verilmiştir.

Halihazırda da, Türkmenistan'daki dev projeler Türk imzası taşıyor. Aşkabat'ta Türk firması tarafından 5 milyar dolar civarındaki bir yatırımla Orta Asya'nın dev Olimpiyat Köyü inşa edilmekte. Maliyeti 2 milyar doları aşkın olan Uluslararası Aşkabat Havalimanı da yine Türkler tarafından yapılmaktadır. Hazar Denizi'nin kıyısında Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı yapımı devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta, Aşkabat yakınlarında inşa edilmesi planlanan Cam ve Cam Ürünleri Fabrikası'nın ihalesini de Türk firması kazanmıştı.