Berlin Eyalet İdaresi, istihdamda dışlanmayı önlemek için başlatılan ilk anonim başvuru denemesini başarıyla tamamladı. Pilot projede; Çalışma, Entegrasyon ve Kadınlar Senato İdaresi, İçişleri ve Spor Senato İdaresi, Reinickendorf, Mitte Pankow ve Charlottenburg-Wilmersdorf ilçeleri, degewo adlı emlak şirketinin katıldığı projede yaklaşık 100 istihdam işlemi gerçekleştirildi ve bin anonim başvuru gözden geçirilip değerlendirildi.

Anonim başvurularda; kişinin yaşı, cinsiyeti ve etnik aidiyetiyle alakalı bilgi verilmiyor ve iş görüşmesi sadece kalifikasyona yönelik bilgiler üzerine gerçekleşiyor. Projeden şu sonuçlar elde edildi: Projeye katılanların hepsi anonim başvuru işlemini denedi ve bunun fırsat eşitliği ve objektiflik adına kullanılabilecek pratik bir araç olduğunu, farkında olmadan yapılan dışlamalara karşı hassaslaştırma sağladığını gördü. Projeye katılanlar, anonim başvuruların devam etmesinden yana tavır koydu.

Konuyla ilgili oturum gerçekleştiren Senato da; anonim başvuruların güven inşa ettiği, dışlamaya maruz kalanları başvuruda bulunma konusunda cesaretlendirdiği ve başvuru sahiplerinin kalifikasyonuna odaklanmayı sağladığı yönünde fikir birliğine vardı.