Nüfusu giderek artan Berlin’in yeni okul binalarına, özellikle de öğretmene ihtiyacı var.

Berlin Senatosu’nun nüfus tahminine göre başkentte 2030 yılına kadar insan sayısı en az yüzde yedi oranında artacak. Bu da yaşları altı ila 17 arasında değişen çocuk ve gençlerin sayısının yaklaşık olarak yüzde 20 oranında artması anlamına geliyor. Eğitim Senatörlüğü’nün okul gelişim planındaki bilgiler de bu öngörüyü doğruluyor. Buna göre 2022/23 eğitim ve öğretim yılındaki öğrenci sayısı yaklaşık 468 bin olacak. Bu rakam da bugüne göre yüzde 12 oranında artışa tekabül ediyor.

Eğitim Senatörü Sandra Scheeres’e göre nüfustaki büyüme bölgeden bölgeye değişecek. En büyük artışın Pankow, Lichtenberg ve Treptow-Köpenick’de yaşanacağını anlatan senatör, Friedrichshain gibi bölgelerde de ciddi artış beklendiğini dile getirdi. Kısa vadede ihtiyaç duyulan yeni sınıflar için 2019 yılına ek bina inşasına ağırlık vermeyi planlayan senatörlük, boş duran binaları da okul olarak değerlendirmeyi planlıyor. Berlin’in artan nüfus karşısındaki en büyük problemi ise öğretmen eksiği. Hali hazırda 1400 öğretmene ihtiyaç duyan başkentte tüm gün çalışan öğretmen sayısı 2020 yılında 26 binden 28 bine çıkacak.

Eğitim Senatörlüğü bu gelişme karşısında başka eyaletlerden öğretmen çekmeye devam edecek. Yeni okul binaları ve öğretmen yetiştirme için hayata geçirilen Şehir Geliştirme Planı ise birçok eğitimci için geç kalınmış bir adım.