Öğretmen sıkıntısı çeken Berlin okulları Berlin Günü’nde Almanya’nın her eyaletinden gelen öğretmen adaylarına kendini tanıttı. Berlin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres’in sözcüsü Beate Stoffers, davet edilen öğretmenler arasında 300’den fazlasının kayıt olduğunu söyledi. Katılımın yüksek olmasından memnun görünen Stoffers, “Berlin’de öğretmenliğin tanıtıldığı Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) binası her daldan öğretmen adayı ile doldu” dedi. Stoffers, özellikle Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinden ilgi olduğunu söyledi.

Stoffers’in aktardığına göre geçen yıl Bavyera’dan 101 öğretmen alınmış. Berlin’in önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı ise 1400. Berlin’in bu sayıya ulaşması ise imkansız değil. Sebebi ise Berlin’in sunduğu imkanlar. Berlin Günü’ne katılan Julia Didie ve Tobias Morrosch, süresiz sözleşme imkanı sunduğu için bu eyalette öğretmenlik yapmaya sıcak bakıyorlar. Aynı durum geldikleri Rheinland-Pfalz eyaletinde mümkün değil. Kaydolan öğretmenleri kazanmak isteyen okullar ise ümitli. Okul müdürü Gabriele Netzband, “Berlin’de öğretmenlik yapmaya ilgi duyanlardan hiç olmazsa birini ikna edebilirsek mutlu olacağım.” dedi.

Öğretim yılına az sayıda öğretmenle start verdiklerinden yakınan Netzband, derslerin boş geçmemesi için bütün meslektaşlarının fazla mesai yaptığını dile getirdi. Berlin Günü’nde çoğu ilkokul olmak üzere 63 okul kendini tanıttı. Bu okulların en çok ilkokul öğretmenine ihtiyacı var. İlkokul öğretmenlerinin eksikliği özellikle geçen sene hissedilmiş, eğitim idaresi sorunu Gymnasium’lardan öğretmen alarak çözme yoluna gitmişti. Berlin ilkokullarında şu anda hemen hemen 500 Gymnasium öğretmeni çalışıyor.