Jobcenter Berlin Mitte önceki gün sadece göçmenlere yönelik olarak “Tag der Möglichkeiten” (İmkanlar Günü) adlı bir etkinlik düzenledi. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe Berlin Mitte Jobcenter’in Müdürü Thomas Schneider de katılarak bir konuşma yaptı. Sözlerine “Biz hepimiz her yerde yabancıyız” deyimini hatırlatarak başlayan, insanların birbirleriyle diyalog kurabilmeleri, anlaşabilmeleri ve yaşadıkları yere ayak uydurabilmeleri için dile hakim olmaları gerektiğine işaret eden Thomas Schneider iş piyasasında bir iş sahibi olabilmek için ise dile hakimiyetin yanı sıra bir meslek öğrenmiş olmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Müdür Schneider kendisini dinleyen değişik yaşlardaki göçmenlere “Kaderinizi yönlendirin. Bunu yapanlar ektikleri tohumların meyvelerini yiyeceklerdir.” diye seslendi. Jobcenter Mitte İmkanlar Günü’ne henüz Almanca öğrenme aşamasında olan, meslek eğitimine hazırlık kurslarına katılmak isteyen, Almancası yeterli olup da henüz bir meslek eğitim yeri bulamayan, farklı bir işe yönelmek isteyen, iş piyasası üzerine bilgilenmek isteyen çok sayıda göçmen katıldı.

Çocuklarını büyütmüş olup yeniden meslek hayatına dönmeyi planlayan ya da Almanya’ya bir süre önce evlilik yoluyla gelmiş olup kendine yeni bir yol çizen kadınlar da İmkanlar Günü’ne katılarak bilgi aldılar.

İmkanlar Günü’nü organize eden Berlin Mitte Jobcenter Göçmenler Sorumlusu Sibel Çeliker, programa hem iş hem de meslek eğitim imkanı sunan, aralarında Berlin polisi, sağlık sigortaları, bankalar gibi işletmelerin de bulunduğu 40 işletmenin katıldığını, göçmenlerin de etkinliğe yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Almanya’da meslek öğrenmenin tek yolu olmadığını, bir çok değişik yollardan ilerleyerek, farklı yöntemler deneyerek her yaşta bir mesleğe sahip olmanın mümkün olduğunu üstüne basa basa belirten Çeliker, “Danışın, danışırsanız yardım imkanlarından yararlanırsınız, hem mesleğinizi hem de işinizi bulursunuz.” dedi.