Berlin’de yılbaşından bu yana baş gösteren kızamık salgını bir ölüme sebebiyet verdi. Kızamık hastalığına yakalanan bir buçuk yaşındaki bir bebek yaşamını yitirdi.

Cinsiyeti erkek olan bebeğe yapılan otopside kızamık hastalığından can verdiği saptandı. Berlin Sağlık Senatörü Mario Czaja, talihsiz bebeğin 18 Şubat’ta öldüğünü açıkladı. Bilginin kamuoyu ile gecikmeli olarak paylaşılmış olmasını ise uygulanan prosedüre bağladı. Czaja, "Bebeğe yapılması gereken tüm aşılar yapılmış ama bir tek kızamık aşısı yapılmamış.” diyerek anne-babaları çocuklarına aşı yaptırmaya çağırdı.

Bu arada kızamığa yakalanan kişi sayısı Berlin’de 570’ten 574’e yükseldi. Hastalığın özellikle yetişkinler arasında yayılması uzmanları endişelendiriyor. Yılbaşından bu yana yayılan hastalığa ilişkin gündeme gelen tartışmalar bebeğin ölümüyle birlikte büyüdü. Uzmanlar ve politikacılar ikiye bölündü. Bir kesim aşının önemi konusunda anne-babaların ikna edilmeleri gerektiğini savunurken, diğer kesim bulaşıcı özelliğe sahip kızamık hastalığının kökünü kurutmak amacıyla aşının mecburi hale getirilmesini savunuyor.

DOKTORLAR ODASI: AŞI MECBURİ OLSUN

Berlin Doktorlar Odası Başkanı Günther Jonitz, kızamık aşısının mecburi olmasından yana. Jonitz, hayatını kaybeden bebek örneğinde görüldüğü gibi kızamığın bebekler ve çocuklar için ölümcül sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti ve kızamık aşısının yan etkilerinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Jonitz, Almanya’da hastalık sigortalarının kızamık aşısı giderlerini 1970 yılından sonra doğanlar için üstlendiğine ancak bu uygulamanın 1970 yılında doğanlar için geçerli olmadığına da dikkat çekerek bu uygulamanın değiştirilmesini talep etti.

AOK AİLELERE MESAJ VERDİ

AOK Hastalık Sigortası Federal Birlikleri Başkanı Jürgen Graalmann da anne-babalara seslenerek “Çocuklarınıza mutlaka kızamık aşısı yaptırın” çağrısında bulundu. Düsseldorf’ta ikamet eden Graalmann Rheinische Post Gazetesi’ne verdiği demeçte Graalmann, “Çocukların hayatı söz konusu olunca tartışmayı bırakıp tıbbın ve bilimin öğretilerine bakmamız lazım. Beyin iltihabı gibi ciddi hastalıklara yol açabilecek bir hastalık olan kızamığı hafife alamayız.” şeklinde konuştu.

TIBBİ BİR FELAKET

Berlin Çocuk ve Gençlik Doktorları Birliği Başkanı Jakob Maske, kızamığın yıllar sonra yeniden salgın hastalık olarak ortaya çıkmasını “tıbbi bir felaket” olarak nitelendirdi. Maske, özellikle bir yaşından küçük bebeklerin hayatının tehlikede olabileceğine dikkat çekerek “Bu bebekler hastalıktan ancak aşı sayesinde korunabilir.” dedi ancak aşının mecburi hale getirilmesine karşı çıktı. Maske, aşının önemi konusunda ebeveynlerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek “Yasal mecburiyeti değil, anne-babaları ikna yöntemini seçmeliyiz. Doğrusu budur.” diye konuştu.