Berlin’de bisiklet sürücülerinin önemli bir bölümü trafik kurallarını ihlal ediyor. On yıl öncesine nazaran sayıları iki kat artan bisikletlilerin bu tavrı trafiği oldukça zorluyor. Forsa’nın ‘Almanya’da Bisiklet Kullanımı’ başlıklı araştırmasına göre, Berlinli bisiklet sürücülerinin yüzde 53’ü haftada çok kez veya neredeyse her gün bisiklet kullanıyor. Bisiklet sahiplerinin yüzde 37’si ise diğer şehirlerdekinin tam tersine işe gelmek için bu aracı kullanıyor. Bu Almanya ortalamasının yüzde 15 üstünde bir orana tekabül ediyor.

Bisikletlilerin yarıdan fazlası ise bisikletle hedeflerine daha çabuk ulaştıklarını söylüyor. Almanya ortalamasında bu oran yüzde 36 olarak kayda geçmiş. Bütün bu oranlar, suç oranlarının da fazla olmasını makul gösteriyor. Ancak Berlinli bisikletlilerin çiğnediği trafik kuralları göz önünde bulundurulduğunda hiç de makul bir sonuç ortaya çıkmıyor. Örneğin her üç bisikletliden birinin en az bir kez alkollü bisiklet kullandığını itiraf etmesi bunu teyit ediyor. Yine her dört bisikletliden biri sık sık trafik kurallarını ihlal ettiğini itiraf ediyor.

Bu oranlar bisikletlilerin kendi itirafları üzerine kaydedilmiş. Forsa, Almanya çapında yaşı 18’in üzerinde 1500 bisiklet sürücüsünü ankete tabi tutmuş ve Berlinli bisikletlilerin diğer şehirlerdeki bisikletlilere göre ortaya koyduğu manzarayı çıkarmış. Aynı sorular, yayalara veya otomobil sürücülerine sorulduğunda ise bisikletlilerin işlediği trafik suçlarının boyutları daha da artıyor. Ancak bu bisikletlileri pek ilgilendirmiyor. Kendilerini dikkate almayan otomobil sürücülerinden ve bisiklet yolu eksikliğinden yakınan bisikletliler, yaya kaldırımı veya otomobil yolu dinlemeden hemen her yerde boy gösteriyorlar.

Aktarma da yaptıkları için metrolarda ve hızlı trenlerde de bisikletlilere yaz-kış rastlamak mümkün.