Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi.

Başkent Washington'da 'J Street' adlı sivil toplum kuruşulunun düzenlediği ve 3 bin kişinin katıldığı 'pro-Israel' konferasında konuşan McDonough, ‘‘İşgal üzerinden neredeyse 50 yıl geçti ve bu artık bitmeli. Filistin halkının egemen olacağı devletini kendisinin yönetme hakkı vardır’’ dedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ‘‘Filistin devleti diye birşey olmayacak’’ sözleri için ‘‘çelişkili yorum’’ ifadesini kullanan Genel Sekreter, Filistin sorununda İsrail’i uluslararası anlaşmalara ve iki devletli çözüme sadık davranmaya çağırdı. McDonough, Netanyahu’nun Filistin topraklarında yerleşim yerleri inşa ettirmesinin Filistin halkını bölmeye yönelik stratejik bir amaç olduğunu savundu.

Filistinli çocukların İsrailli çocuklar gibi kendi topraklarında özgürce yaşama hakkı bulunduğunu dile getiren McDonough, “İki devletli çözüm nihayet Filistinlilere hak ettikleri egemenlik ve haysiyeti, İsrail'e ise hak ettiği güvenlik ve normalliği getirecektir" diye konuştu. McDonough'un konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Obama yönetiminin İsrail ve Filistin’e yönelik politikasını yeniden değerlendirmeyi planladığını anlatan McDonough, Beyaz Saray’ın Filistin ve İsrail ilişkilerinde yeni politika belirleyeceğini, Birleşmiş Milletler (BM)'nin iki devletli çözüm teklifine destek olacağını kaydetti. Geçtiğimiz Perşembe günü konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, BM’nin iki devletli çözüm teklifi yolunda attığı adımları ''en iyi yöntem'' olarak gördüklerini ifade etmişti.