Beyaz Saray, önümüzdeki hafta Kongre’nin daveti üzerine Washington D.C.’de konuşma yapacak olan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ziyareti öncesi sert açıklamada bulundu. Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu’nun ziyaretinin iki ülke ilişkileri adına 'yıkıcı' olacağını söyledi.

Netanyahu'yu, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın davet ettiğine dikkat çeken Rice, “Geçtiğimiz son bir kaç hafta içinde olup bitenlere bir bakın. Meclis Başkanı davet ediyor, Başbakan Netanyahu ise ülkesinde iki hafta sonra yapılacak seçimlere rağmen bunu kabul ediyor. Bu talihsizlik değil, her iki tarafın da partizanlığı. Bunun ilişkilerimizi yıkıcı olacağına inanıyorum!” dedi.

PBS televizyon kanalında Charlie Rose programına katılan Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, partizanlığın her zaman sıkıntılara yol açtığına işaret etti. Obama hükümetinin partizanlığa prim vermediğini belirten Rice, “İsrail’in de partizanlığını desteklediğini düşünmüyorum. Amerikan halkı da bunu böyle istiyor (partizanlık istemiyor). Bu siyasetin içine enjekte edilmiş sorundur.” şeklinde konuştu.

Başkan Obama, Meclis Başkanı Boehner’in davetine hemen olumlu yanıt veren Netanyahu ile ABD ziyareti esnasında görüşmeyeceğini dile getirmişti. Obama, görüşmeme nedenini de 17 Mart’ta İsrail’de yapılacak seçimleri göstermişti. Barack Obama, ABD’nin prensip olarak seçimin yaklaştığı bir dönemde ülkelerin liderleri veya siyasi önderleri ile görüşmeme gibi bir prensibi olduğunu kaydetmişti.

Beyaz Saray, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Boehner’in Bibi’yi davet etmesini de protokolü hiçe saymak olarak eleştirmişti. Boehner ise Beyaz Saray’a sormadan davet etmesini, 'bir engel çıksın istemedim' diye savunmuştu.

İran’ın nükleer çalışması hakkında konuşmak üzere davet edilen Netanyahu'ya Kongre’de bulunan birçok Demokrat Partili milletvekili ve senatör de tepki gösterdi. Demokrat Partililer, Bibi’den ziyaretini nisan ayına ertelemesini, aksi takdirde Kongre’deki konuşmasını boykot edeceklerini bir mektupla İsrail Başbakanı’na iletmişlerdi.