ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna’da askeri çözümün mümkün olmadığını ve ABD olarak barışçıl çözümden yana olduklarını söyledi.

Münih'te düzenlenen Güvenlik Konferansı'nda konuşan Biden, Başkan Obama ve kendisinin Ukrayna’daki insanların hayatlarının kurtarılması ve yaşanan çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesi konusunda fikir birliğinde olduklarını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çok kez söz vermesine rağmen bölgeye tanklar, birlikler ve silahlar gönderdiğini iddia eden Biden, “Ukrayna’ya savaşa teşvik değil kendilerini savunma adına güvenlik yardımı sağlamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da askeri bir çözümün olabileceğine inanmadığını kaydeden Biden, “Rusya'nın şuanda yaptığı şeyleri yapmaya hakkının olduğuna inanmıyoruz. Saygı duyulacak bir barış adına çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca Ukrayna halkının kendisini savunma hakkının olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

MERKEL VE POROŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ

Joe Biden, Güvenlik Konferansı’nda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile de bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katıldığı görüşmede, Ukrayna ekonomisinin desteklenmesi ve ülkenin doğusundaki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalar ele alındı.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın görüşmede Rusya’ya, barışçıl çözümü reddedip karışıklığı arttırmayı sürdürmesi halinde daha fazla bedel ödetilmesi gerektiğine dikkat çektiği belirtildi.