Mısır'ın önde gelen düşünce kuruluşu El-Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, "Türkiye demokrasiden uzaklaştıkça ABD, Avrupa ve Ortadoğu'da prestij kaybediyor, yalnızlaşıyor" dedi.

Başkent Kahire'deki "Türkiye ve Ortadoğu'daki son gelişmeler" konulu panele El-Ahram gazetesinin daveti üzerine katılan Bilici, Türkiye'deki son gelişmeler ve ülkenin uluslararası arenadaki gidişatı hususunda değerlendirmelerde bulundu.

Mısır basınının yoğun ilgi gösterdiği paneldeki konuşmasında, son 50-60 yılda Türkiye ve İslam ülkelerindeki yaşananları bir laboratuvara benzeten Bilici, "Deneylerde iyi şeyler yaparken yanlış karışımlar uygulayarak patlamalar da meydana gelebiliyor." ifadesini kullandı. Bilici, başta Türkiye ve Mısır olmak üzere diğer İslam ülkelerinde de yaşanan problemleri, demokratikleşme sürecindeki kazalar olarak nitelendirdi.

Hizmet Hareketi'nin AK Parti ile olan ilişkisine de değinen Abdülhamit Bilici, Türkiye'de özgürlükler alanında ilk ciddi adımı merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın attığına dikkat çekti. Özal'ın, siyasal İslam'dan uzak duran; ama kendi geleneklerine bağlı ve dünyaya açık bir lider olduğunu söyleyen Bilici, Hizmet Hareketi'nin de bu çizgiyi desteklediğini vurguladı.

Bilici, AK Parti'nin kuruluş felsefesinin temelini de bu düşüncenin oluşturduğunu ve bunu bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Turgut Özal çizgisinde bir politika izleyeceğiz" açıklamasıyla teyit ettiğini aktardı. Bu söylemin toplumun tüm kesimlerinden destek aldığının altını çizen Bilici, Hizmet Hareketi'nin de Özal'ın başlattığı demokratik açılımı devam ettireceği için AK Parti'ye destek verdiğini ifade etti. Bilici, bu yolda önceleri demokrasi ve hukuk devleti açısından önemli icraatlar yapan AK Parti'nin, daha sonra ise bu çizgiden saptığına, kendi döneminde yapılan her alandaki olumlu icraatları yine kendi elleriyle yıkmaya başladıklarına şahit olduğunu açıkladı.

DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI, ŞİMDİ YALNIZLARI OYNUYOR

Bilici, Türkiye'deki birçok demokratik çevre gibi Hizmet Hareketi'nin de AK Parti'nin bu hukuksuz ve antidemokratik tutum ve uygulamalarına karşı çıktığına değindi. Türkiye'nin özellikle 2010 öncesi "dünyada parlayan bir yıldız" olduğuna dikkat çeken Bilici, "Ama maalesef Türkiye, son zamanlarda neredeyse tüm dünyada prestij kaybına uğradı." dedi.

Abdülhamit Bilici ayrıca 2008 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini 151 devletin desteğini alarak seçilen Türkiye'nin aynı üyelik için 2014'te tekrar başvurduğunda ancak 60 oy alabildiğini hatırlattı. Bu göstergenin objektif bir kriter olduğunu ifade eden Bilici, "Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve evrensel değerlerden uzaklaştıkça dünyada yalnızlaştığını görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ORTADOĞU'DAKİ KARDEŞLİK İLİŞKİSİ SİYASİ GERİLİMLERE KURBAN EDİLMEMELİ

Türkiye-Mısır ilişkileriyle ilgili sorulara da cevap veren Bilici, Ortadoğu'nun bu iki önemli ülkesinin de gerçek demokrasiye kavuşmasını arzuladığını dile getirdi. Halklar arasında devam eden sıcak kardeşlik ilişkilerinin siyasi gerilimlere kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizen Bilici, ilişkilerdeki tıkanmanın Türkiye ve Mısır'ın yanı sıra bölgenin de aleyhine olduğunu hatırlatarak, "Diplomasi böyle zamanlar için lazımdır. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yönde çabaları oldu; ama biraz da Erdoğan'ın tavrı yüzünden sonuç alınamadı. Dış politikanın iç siyaset malzemesi olarak kullanılmasının Türkiye'ye zarar verdiğini görüyoruz." dedi.

RASLAN: TÜRKİYE'NİN DURUMUNA ÜZÜLÜYORUM

Toplantıda söz alan El-Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin kurucularından Hani Raslan da Ortadoğu genelinde başgösteren parçalanma tehlikesine dikkat çekerek, "Ortadoğu'da etnik ve mezhep kökenli küçük devletler kurmak istiyorlar, buna müsaade edilmemelidir." dedi.

Konuşmasında Türkiye'nin Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki konumuna da değinen Raslan, "Bölgeye model olabilecekken Türkiye'nin tam tersi bir duruma düştüğünü üzülerek ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.