Binlerce Bosnalı işçi, yeni çalışma kanununu Saraybosna'nın Federal Meclis binası önüne protesto ediyor.

İşçiler, yeni kanunun işçi haklarına zarar vereceğini, maaşları azaltacağını ve işçileri köle seviyesine indireceğini savundu. Memnun olmayan işçiler, ellerinde 'Çalışanlar açlıktan ölecek', 'Her kesimin değişik istekleri var – işçiler de yemek talep ediyor', 'Halklar Meclisine: Halkın açtır!', 'Söz verin, taksitli olsa bile' yazılı dövizler taşıdı.

Bosnalı Seniklar Derneği sözcüsü Leyla Çauşeviç, işçilerin bütün Bosna çapından Federal Parlamento binasına geldiğini ve yeni çalışma kanununa ısrarla 'Hayır' demek istediklerini söyledi. Çauşeviç, “Federal hükümet bu kanunu sendikalara danışmadan kabul etti. Devlet düzeyindeki Milli Meclis'e göndermeye çalışıyor. Bu kanun öncellikle işçilerin hakları ve değerlerini azaltıyor. Öte yandan, bu kanun ile işten atılma süreci daha kolaylaşıyor ve Bosna Federasyonu işçileri köle seviyesine düşürmeye çalışyor.” diye konuştu.

Saraybosna'nın Volkswagen İşçileri Sendika Başkanı Samir Aliçkoviç, “Yeni kanun ile hem ziraat hem de reel sektördeki işçiler zarara uğrayacak. Biz bu kanunun bütün 26 noktasına karşıyız; çünkü işverenler artık istedikleri gibi insaları işlerden atabilecekler. Biz bu konudaki diyalogdan tamamen atıldık. Biz de her iki tarafın uzlaşmasını ve herkes için olumlu çözümü talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Zenitsalı Rasim İmşiroviç, “Bizim Demir Fabrikamız zamanda 24 bin kişiyi istihdam eden bir dev idi. Bu hükümetimizin çalışmaları bizi artık varlığımızın en zor konuma getirdi. Var olduğumuz 100 yıl içinde bu kadar kötü bir durumda değildik: Buraya artık lutüf talep etmeye geldik. Bizim fabrikamız savaş yıllarında 396 şehiti verdi. Bugünkü halimize de bakın.” diye konuştu.

Bosna Federasyonu Parlamentosu'nun yeni kanunu kabul etmesinden sonra kızgın işçiler Parlamento binasına zorla girmeye çalıştı. Başarılı olamayan işçiler, Saraybosna'ya giden ana yolu kapattı.