Yaklaşık 25 bin Burundili, yaşanan istikrarsızlık sebebiyle ülkeyi terkediyor. Ruanda’da iki hafta önce kurulan Mahama kampında an itibariyle 15 bin göçmen yaşıyor.

Dünya Gıda Programı, Ruanda’daki yardım kuruluşlarının 100 bine yakın göçmeni ağırlayabilecek şartları oluşturmak için hazırlık yaptığını açıkladı.

Dünya Gıda Programı Doğu Afrika Bölgesel Direktörü Valerie Guarnieri, “Dün göçmenler için gıda yardımının bir aylık payını dağıtmaya başladık. Düzensiz beslenen çocuklara gereken desteği vermek için beslenme merkezleri kuruldu. Önümüzdeki aylarda yardımlara devam edebilmek için dünyanın desteğine ihtiyacımız olacak.” diye konuştu.

Politik kriz öncesi Burundi’nin başkenti Bujumbura’da lise öğrenimi gören ve güvenlik endişesiyle Ruanda’ya kaçan 21 yaşındaki Sylvane, “Ülkemde savaş olmasaydı ülkede kalmak daha iyi. Geriye dönmeyi ümid ediyorum.” diye konuştu. Ailesinin Burundi’de kaldığını belirten Sylvane, soyismini vermek istemedi.

Burundi yönetimindeki partinin 26 Nisan’da yaklaşan seçimler için Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’yı aday göstermesi, muhalefetin tepkisine sebep oldu. Muhalefet, 26 Haziran’daki seçimlerde başkanın üçüncü defa aday olmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunuyor.

Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nisan ayı boyunca Burundi’den göç aldı. Göçmenler, yaklaşan seçimler öncesi şiddet korkusu, tehdit ve gözdağı gibi sebeplerle ülkelerini terk ettiklerini belirtiyor.