Avrupa ülkelerindeki çiftçiler, Avrupa Birliği'nin (AB) tarım ve hayvancılık politikalarını protesto etme amacıyla Brüksel’de toplandı. Yaklaşık bine yakın traktör Almanya, Belçika ve Hollanda’nın değişik şehirlerinden gelerek Avrupa Birliği kurumlarının bulunduğu Schuman meydanında trafiği kilitledi. Gösteri esnasında zaman zaman maytap atan çiftçiler polisin biber gazına maruz kaldı.

Litre başına yaklaşık 0,25 Euro kazanan çiftçiler, bunun 0,45€ Euro olmasını istiyor. AB ülkelerinin tarım ve hayvancılıktan sorumlu bakanların bugün Brüksel'de yapacakları toplantıda bu konuyu da ele alacak. Çiftçiler de Brüksel'i kilitleyen gösteriyle bakanlar üzerinde baskı kurmayı amaçlıyor.

ÇİFTÇİLER SERT EYLEMLERE HAZIRLANIYOR

Süt üreticilerinin lobi kuruluşu Avrupa Süt Kurulu’nun (EMB) Belçika Sözcüsü Erwin Schöpge bugün Avrupa’dan ciddi bir çözüm gelmediği takdirde daha sert eylemlere hazırlanacaklarını belirtti. Alman süt üreticileri başkanı Romuald Schaber ise çözüm bulunmadığı takdirde çok farklı şeyler olabileceğini ifade etti. Schaber, "Bildiğimiz tarım ve hayvancılık tamamen yok olabilir." diyerek tepkisini dile getirdi.

Brüksel Polis yetkilileri ise vatandaşları uyararak toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye etti.