Ermeni olaylarının 100’üncü yılında, binlerce Ermeni Brüksel’de geniş katılımlı bir gösteri düzenledi. Sabah erken saatlerde, Elsene bölgesindeki 'soykırım anıtı'nda anma törenleriyle başlayan tören, daha sonra yürüyüşle devam etti. Göstericiler, Brüksel Büyükelçiliği önünde de Türkiye aleyhinde sloganlar atarken, polisin geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Belçika’daki Ermeniler, 1915 olaylarını anmak için yürüdü. Elsene bölgesindeki tören sonrasında Merkez Tren İstasyonu'nda toplanan büyük kalabalık, Lüksemburg meydanına doğru yürüyüşe geçti.

TÜRK BAYRAĞI YAKILDI

Binlerce Ermeni, sloganlar ve geniş güvenlik önlemleri eşliğinde yürüyüş yaparken, Türkiye’nin Brüksel elçiliği önünde de Türk bayrağı yakıldı. Türkiye’nin soykırım iddiasını tanımasını isteyen Ermeniler, belli bölgelerde taşkınlık yapsa da, polisin müdahalesiyle olaylar büyümeden engellendi.

Belçika Ermeni Komitesi Başkanı Christian Vouyr yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bir kulağımızdan girer, diğerinden çıkar' sözünü doğru bulmadığını ifade etti. Diyalog ile güzel neticelere ulaşılabileceğinin altını çizen Vouyr, "Belçika'daki Türk ve Ermeni toplumu, birlikte yaşayarak güzel mesaj veriyor." şeklinde konuştu.

Yürüyüşe katılan Liege Alevi Kültür Merkezi Başkanı Haydar Özdemir ise Ermenilere vicdan borcu olduğunu söyledi. Özdemir, "Vicdan sahibi olan herkesin özellikle Ermeni soykırımının yüzüncü yılında Ermeni halkın acılarını kendi acıları olarak hissetmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir Türkiyeli Alevi vatandaşı olarak Ermenilere karşı Anadolu’nun en kadim halklarından birisi olan ve beş bin yıldır Anadolu Mezopotamya topraklarında yaşayan ama yüz yıl önce topraklarından sökülüp atılan Ermenilere karşı bir vicdan borcu olduğunu düşünüyorum. Bu vicdani sorumluluğun gereği olarak bugün buradayız." açıklamasında bulundu.