Yunanistan'ın başkenti Atina'ya 2 bin 500 Suriyeli mülteci getirildi. Elefteros Venizelos adlı yolcu gemisi, Ege adaları Kos, Leros, Kalimnos ve Midilli'den aldığı 2 bin 440 Suriyeli mülteciyi Atina'nın Pire Limanı'na ulaştırdı. Mültecilerden 60 euro bilet parası alınması ise tepki çekti.

Türkiye ve oradan da Yunan adalarına geçen binlerce Suriyeli göçmen, Yunan hükümeti tarafından özel bir firmadan kiralanan Elefteros Venizelos adlı yolcu gemisi ile bugün sabah saatlerinde Pire Limanı'na ulaştı. Kadın, çocuk, genç, yetişkin ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 mültecinin gemiden inişleri sürürüyor. Limanda olası durumlar için ambulans bekletiliyor.

Mültecilerden bin 308'i Kos, 124'ü Kalimnos, 300'ü Leros ve 708'inin ise Midilli adasından gemiye alındıkları bildirildi.

Pire Limanı'nın ardından mülteciler, gettonun merkezi durumundaki Omonia Meydanı'na gidebilmeleri için elektirkli tren ve otobüslere yönlendiriliyor. Toplu ulaştırma araçlarına girişlerde zaman zaman itiş kakış yaşanıyor.

Liman'da toplanan ırkçılık karşıtları ise mülteci ve göçmenlere destek gösterisi yaptı. Hazırladıkları broşürleri dağıttı.

SELANİK İÇİN YOLA ÇIKTILAR, ATİNA'YA GELDİLER

Suriyeli mülteciler, Kos adasında kendilerine Selanik'e gideceklerinin söylendiğini ancak Midilli adasında güzergâhın Atina'ya çevrildiğini öğrendiklerini söyledi. Yunan polisinin güvenlik, Dışişleri Bakanlığı'nın ise mültecilerin toplu şekilde Makedonya-Yunanistan sınırına akın edebileceklerine ilişkin duyumlarının bu kararda etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca bazı mültecilerin henüz tamamlanamayan kayıt işlemlerinin de güzergah değişikliğinde etkili olduğu ifade ediliyor.

"60 EURO BİLET PARASI ALINMASI UTANÇ VERİCİ"

Bu arada Kos adasından gemiye alınan mültecilerden Kos-Selanik yolculuğu için çocuklar dahil 60 euro bilet parası alınması tepki çekti. Yunan kanalları, biletlerini gösteren mültecilerden para alınmasını utanç verici olarak yorumladı.

Yunan devleti, en son onaylanan bütçeye göre AB'den göçmen ve mülteciler için yaklaşık 500 milyon Euro destek alacak.

Önümüzdeki günlerde geminin yeni mültecileri almak için Ege adalarına yeni bir sefer yapması bekleniyor.