Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ekipleri, ormanlık alanda davranışlarından şüphelendiği 2 Rusya vatandaşının çantasında, 37 kelebek ve 45 böcek ele geçirdi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'in biyolojik çeşitlilik ve endemik türler açısından çok zengin olduğuna dikkati çekerek, ülke genelinde 400'ün üzerinde kelebek türünün bulunduğunu ve bunlardan 200'den fazlasının Mersin'de görüldüğünü söyledi.

Bu değerlerin korunması için biyokaçakçılıkla sıkı şekilde mücadele ettiklerini belirten Çörtük, bu denetimlerin sonucunda bir biyokaçakçılık girişiminin suçüstü yapılarak engellendiğini söyledi.

Ekiplerin, Çamlıyayla ilçesine bağlı Çıkrıcak mevkisinde yaptıkları kontrollerde, elinde "atrap" isimli böcek yakalama aparatı olan 2 Rusya vatandaşını gördüğünü anlatan Çörtük, kontrolleri yapılan bu kişilerin sırt çantalarından farklı türlerde 37 kelebek ve 45 böceğin ele geçirildiğini aktardı.

Çörtük, suçüstü yakalanan bu kişilere 38 bin 751'er lira idari para cezası kesildiğini belirterek, el konulan kelebek ve böceklerden canlı olanların doğaya salındığını, diğerlerinin ise incelenmek üzere Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne gönderileceğini söyledi.

Vatandaşlardan biyokaçakçılıkla mücadeleye katkı vermelerini isteyen Çörtük, şunları kaydetti:

"Mersin özellikle kelebek açısından çok zengin bir il. Bir yerde çok fazla kelebek türü varsa, bu oradaki doğal dengenin bozulmadığını gösterir. Bunlar, bizim kaynak değerlerimiz. Bunlar, yurtdışına çıkmış olsaydı değerlerimiz elimizden gidecekti. Değerlerimizi korumamız lazım. Vatandaşlardan, ormanda yabancı kişileri görmeleri halinde hemen bizimle veya jandarmayla irtibata geçmelerini istiyoruz."