Türkiye'den yaklaşık 950 gün önce bisikletiyle dünya turuna çıkan Gürkan Genç, Suudi Arabistan'a kuzeyden bisikletle girerek umre yapmıştı. Suudi yetkililerin de "bisikletle umre seyahatine çıkan ilk Müslüman" olarak onayladığı Genç, Riyad durağında duygularını Cihan Haber Ajansı ile paylaştı.

Türkiye’ye hiç dönmeden 7 senede gerçekleştireceği “Gelecek için Pedalla” projesi adı altında Bisikleti ile dünya turu atan Türk Gezgin, yaklaşık beş yıl önce Türkiye'den çıkıp Japonya'ya doğru dünya turuna başlamış oldu.

Türk bisikletçi, 7 senede 7 kıta 84 ülke, 5 kıtanın en yüksek araç geçiş noktasından geçip, 5 kıtanın en büyük çöllerinde pedal çevirecek. Dünya turu sırasında geçtiği her alanda bisikletinin üzerinde yer alan yol bilgisayarı ve GPS sistemi sayesinde yol izi kayıtlarını tutarak rekorlar kitabına girmeye çalışıyor.

Şimdiye kadar, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ve Uzakdoğu'da 28 ülke gezen Genç, Ankara Perşembe Akşamı Bisikletlileri topluluğu ile tanışıp şehir içinde bisiklet kullanımını ve kurallarını öğrenmiş. İlk uzun seyahatini ise Eylül 2009'da İstanbul'dan Amasra'ya gerçekleştirmiş.

Kışın bisiklet üstünde eksi 57 dereceleri ve yazın çöllerde 61 dereceleri gördüğünü belirten Genç, “dünya turu” sırasında kış ayında Kutup dairesine bisikletiyle ulaşmayı başarmış ve yazları çölleri bisikletle geçen dünyanın sayılı tur bisikletçilerinden biri.

Gürkan Genç, Orta Asya İpek Yolu’nun tamamını, Türkmenistan’da Kara Kum Çölü'nü, Moğolistan’da Gobi Çölü'nü, Tacikistan’da toplamda 37.000 metre tırmanış yapılan Walkhan Vadisi’ni ve dünyanın çatısı denilen 4650 metredeki Pamir Geçidi'ni bisikletiyle geçen ilk Türk olma özelliğini de taşıyor.

TÜRK BİSİKLETÇİYE SUUDİ ARABİSTANDA YOĞUN İLGİ

Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'a gelen Türk bisikletçi, buradan sonraki rotası Dammam üzerinden Bahreyn olacak. Riyad yollarında karşılaştığı Arap ve Türklerden yoğun ilgi gören Genç, bu ilgiden memnun olduğu belirtiyor.

Riyad'dan çıkarken kendisini uğurlamak için gelen Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Riyad Uluslararası Türk Okulu'nda öğretmenlik yapan Ersin İrde, Gürkan Genç ile internetten tanıştığını belirtti. İrde, "Buradan Arabistan'dan çıkış yapacağını duyduk. Görüştük kendisiyle, burada görüşmek için vedalaşmıştık. Buradan geçeceğini biliyorum." dedi.

Ardından Gürkan Genç ile buluşan İrde, buluşma sırasında, "Bisikletle dünyayı gezmek çılgınca bir şey. İnternette ilk tanıştığımda şöyle demiştim, Bisikletle dünyayı gezen çılgın Türk. Kendisini tanıdık bize yeni bir ufuk açtı, çok memnun olduk. Ama ayrıldığı için de tabi hüzünlüyüz biraz. İnşallah yolu açık olur hedefini tamamlar." ifadelerini kullandı.

Bisikleti üzerindeki Türk bayrağıyla yoldan geçen Genç'i gören Yahya Güven ise "Kendisiyle gurur duyuyorum. Bir Türk arkadaş olarak bizim gururumuz" ifadeleriyle duygularını dile getirdi.

Yahya Güven'in genç oğlu Abdurrahim ise "Ben Gürkan abiyle tanıştığıma çok memnunum. Bende bisikletleri çok seviyorum. Büyüyünce ben de yapabilirim" dedi.

"UMREYE İLK DEFA BİSİKLETLE BİR MÜSLÜMAN GELDİ"

Türk gezgin Gürkan Genç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bisikletimle Türkiye'den yola çıktım. Avrupa'yı, Kuzey Afrika'yı bitirdikten sonra Ortadoğu'ya geldim. Kudüs, Ürdün'den sonra Suudi Arabistan'dayım. Kuzeyinden girdim Medine'ye; Medine'den Bedir'e, Cidde'ye, Mekke'ye... Umremi gerçekleştirip şu anda Riyad'dayım. Yaklaşık 950 gündür yoldayım. 34 bin 500 kilometrede mesafe kat ettim bisikletimle." diye konuştu.

"Umreye ilk defa bisikletle bir Müslüman geldi; bunu Suudi Arabistan'daki yetkililer de onaylıyorlar." diyen Genç, "Sağ olsun gittiğim ülkelerde Türk vatandaşlarımız, o ülkenin yerel halkı beni misafir ediyorlar; para veriyorlar. Bu şekilde yoluma devam ediyorum." dedi.

Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatmaya çalıştığını dile getiren Genç, "Ayrıca gezerken anlattıklarımla da dünya halklarının, ten rengi ve din ayrımı olmaksızın herkesin misafirperver ve barışçıl olduğunu göstermeye çalışıyorum." dedi.

Türk bisikletçi, gittiği ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenciler ve gençlerle bir araya geliyor sunumlar verip tecrübelerini paylaşıyor. Tüm dünyanın barış içinde yaşamasını temenni ettiğini ifade eden Genç, dünya turunun 2020 yılında biteceğini belirtti.