Berlin’in Kreuzberg semtindeki 'Bizim Bakkal' adlı dükkâna mahalle sakinlerinin sahip çıkması meyvesini verdi. Binanın yeni sahibi, dükkânın boşaltılması yönündeki kararını geri çekti. Semtin belediye sözcüsü Sascha Langenbach da ev sahibinin avukatlarının iptal kararıyla ilgili açıklamasını doğruladı.

Semtin belediye başkanı Monika Hermann da bir açıklamada bulunarak kararı iyi ve sağduyulu bulduğunu söyledi. Hermann, “Vatandaşların mahallenin tümden tasfiye edilmesine karşı direnmesinin ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk.” dedi. Avukatlar sözleşmenin feshini geri aldıklarını dün akşam bildirdi.

Aynı akşam David Wagner, Annika Reich, Annett Gröschner, Jan Brandt, Ulla Lenze gibi Almanya’nın önde gelen yazarları dükkânın önüne gelerek söyleşi yapmıştı.

‘Bizim Bakkal’ın kapanmamasında en büyük emeği geçen ise ‘Bizim Kiez’ adlı girişim oldu. Bu girişim haftalar boyunca yüzlerce insanı buluşturan programları düzenlemek ve bir internet portalı açmak suretiyle konuyu sürekli canlı tuttu ve bina sahibinin geri adım atmasında önemli rol oynadı. Dükkânı işleten Ahmet Çalışkan ise şimdilik ihtiyatlı davranıyor. Çalışkan henüz ev sahibinden kararından döndüğüne dair yazılı bir bildirim almamış. Aynı şekilde ‘Bizim Kiez’ de gelişmeye temkinli yaklaşıyor.

Girişimin bir sözcüsüne göre henüz bir uzlaşma sağlanmış değil. Binayı satın alan emlak şirketi tüm kiracılara ve Bizim Bakkal’a çıkış vermiş ve apartmanın restore edilerek konutların özel kişilere satılacağını söylemişti. Buna göre Çalışkan’ın Eylül sonuna kadar dükkanı boşaltması gerekiyordu. Mahalle sakinleri ise büyük bir dayanışma örneği sergileyerek aynı zamanda kiraların artmasına, yıllardır mahallede yaşayan dar ve orta gelirli insanların evlerinden çıkarılıp başkalarına daha pahalıya satılmasına veya kiraya verilmesine karşı çıkmış oldu.