Alman Federal Suç Dairesi’nin (BKA) yeni başkanı Holger Münch, NSU’nun işlediği cinayet serisi esnasında yapılan soruşturma hatalarından ders almak istiyor. Soruşturma taktikleri ve personel seçimindeki çalışmalarını değiştirmeyi hedefleyen Münch’ün bir diğer planı da personeldeki kültürlerarası salahiyeti arttırmak. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan Münch, “NSU olayında ders almamız gereken en önemli şey, hiçbir şeyi imkânsız görmememiz” dedi.

Mümkün olduğu kadar erken ve tutarlı bir şekilde bu gibi terör yapılarının üzerine gitmeyi de önemli bir ders olarak gören BKA Başkanı, ‘Old school Society’ adlı yeni şiddet yanlısı grubun ortadan kaldırılmasını eski hatalardan ders alarak elde edilmiş iyi bir gelişme olarak değerlendirdi. Altı aydır BKA’nın başında bulunan Münch, bu zamana kadarki soruşturmaların başka terörist yapıların kurulduğunu ortaya koymadığını söyledi. Şiddet yanlısı sağ gruplardaki çekirdek grubun 11 tehlikeli kişiden oluştuğunu anlatan Münch, ‘önemli kişiler’ olarak kategorize edilen destekçilerin sayısının ise yüzü bulduğunu ifade etti. Münch’e göre bu kişiler organizatör ve finansörlerden oluşuyor.

BKA, belli bir noktada tıkanan soruşturmaların daha sağlıklı yürümesi için karşı hipotezlere sahip ekipleri de soruşturmaya dâhil edeceklerini söyledi. NSU’nun işlediği cinayetlerde soruşturmaları yürüten merciler sürekli mağdurların yakınlarından yola çıkmış ve aşırı sağcı terörist faaliyetleri gündemine almamıştı. Bunun sonucu olarak cinayetler devam etmiş ve cinayetlerin asıl failinin kendi kendine ortaya çıkması ülkedeki güvenlik birimlerini çok zor duruma düşürmüştü.