Amerikan Blues müziğinin efsanevi sanatçısı B. B. King, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. King, Nisan ayının sonlarında Tip 2 şeker hastalığına bağlı su kaybından hastaneye kaldırılmıştı.

Avukatı, Eric Clapton’dan Stevie Ray Vaughan’a kadar bir çok sanatçının ilham kaynağı King’in, Las Vegas’ta hayatını kaybettiğini duyururken, kızı Claudette Facebook sayfasından olayı doğruladı.

Haberi alan pek çok sanatçı, sosyal medya aracılığıyla taziyelerini paylaştı. Lenny Krawitz, Twitter hesabından “BB, herkes binlerce nota çalabilir fakat senin birinde söylediğini söyleyemez. #RIP (Huzur içinde yat)” mesajını paylaştı.

Kanadalı ünlü sanatçı Bryan Adams da, Twitter’dan “En iyi blues gitarcılarından birisi, belki de en iyisi, RIP BB King. Bir notayla pek çok kişiden daha fazlasını yapabilirdi.” ifadesini yazdı.

Mississippi’de yarıcı fakir bir çiftçi ailenin Riley B. King isminde oğlu olarak doğan sanatçı, 12 yaşında tarla sahibinin kendisine hediye ettiği gitarla müziğe başladı.

Gitarda uzmanlaşan King, Lucille adını verdiği enstrumanıyla arabeskle aynı kaderi paylaşan blues müziğinin Amerikan toplumunda kabul görmesini sağladı. King’in parçaları, Rock müziğinin yol almasına katkı sağladı.

Ünlü sanatçı, ‘Blues all around me (Her tarafımda Blues)’ adlı otobiyografisinde, “Bir blues şarkıcısı olmak, iki defa zenci olmak gibi bir şey.” ifadesiyle Jazz ve Rock’a kıyasla yaptığı müziğin daha az saygı gördüğünü getirmişti.

San Francisco’daki meşhur Fillmore West’de 1968’de sahne almaya davet edilen King, bir yıl sonra Rolling Stones’un ABD’de verdiği 18 konserin açılışına katıldı.

En çok bilinen parçalarından birisi The Thrill is Gone olan sanatçı, Rolling Stones dergisi tarafından 2003’de Jimi Hendrix ve, Duane Allman’dan sonra yaşayan en iyi gitar efsanesi olarak derecelendirdi.