BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Filistin halkına yaşayabilir bir Filistin Devleti konusunda umut verilse şiddetin bugünkü gibi tırmanmayacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Jan Eliasson, Filistinliler 50 yıldır aşağılayıcı bir işgal altında yaşadığı için bu şiddetin ortaya çıktığını vurguladı. İsrail ve Filistinliler arasındaki şiddet son 40 gün içinde 60’tan fazla can kaybına yol açmıştı.

Filistin Daimi Temsilcisi Riyad el Maliki ise Güvenlik Konseyi’nden İsrail’in ihlallerine son vermesi için zorlayıcı tedbir almasını istedi. Maliki, Filistin’deki işgali tahkim edilirken Ortadoğu’da iki devletli çözümden söz edilmeyeceğini kaydetti.

İsrail Daimi Temsilcisi Danny Danon ise tüm yaptıklarının vatandaşları saldırılara karşı korumak olduğunu iddia etti ve uluslararası toplumun Filistinlilerin tarafını tuttuğunu öne sürdü.

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Manuel García-Margallo ise BM Genel Sekreteri’nden, gerginliğin düşürülmesi için din ve kültürler arasında diyalog için bir temsilci atamasını istedi. İspanyol bakan, Filistin ve İsrail’deki dini liderlerin Harem-i Şerif’teki statükonun korunması için hemen bir konferans toplamasını da talep etti.