Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Asya ülkelerine yaptığı ziyareti çerçevesinde, bugün Kırgızistan’a geldi. Ban Ki-mun’u Manas havalimanında, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev karşıladı.

Ban Ki-mun ziyaretinin devamında, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüştü. Görüşme sırasında Kırgızistan ile BM arasındaki işbirliği konularının yanı sıra, bölgesel ve ulusal gündemi etkileyen önemli konular tartışıldı. Ayrıca, taraflar Kırgızistan ile BM arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki olumlu dinamiklerden memnun olduklarını belirtti.

Ban Ki-mun konuşmasında, Kırgızistan’ın şeffaf seçim süreçlerini geçirdiğini, parlamentarizm sistemini ve demokratik reformları daha da ileri seviyeye taşıdğını hatırlatarak, ülkenin bul alanlardaki başarısını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, konuşmasınada 2013-2017 yıllarında gerçekleşecek olan, 'Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi'nin uygulanması hakkında konuşarak, ülke gündeminde, demokratik kurumları geliştirmek ve güçlendirmek, yolsuzlukla mücadele, seçim ve yargı sistemindeki reformların öncelikli yer aldığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Kırgızistan ile BM arasındaki işbirliklerinin, sadece Kırgızistan’ın değil Orta Asya bölgesindeki tüm ülkelerin çıkarlarına yarayacağını umduğunu açıkladı.

"PARLAMENTER SİSTEM SAYESİNDE, ÜLKEDE İKTİDAR ARTIK BİR KİŞİNİN ELİNDE OLMAKTAN ÇIKTI"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşen “Parlamenter demokrasinin geliştirilmesi: Dersler ve Beklentiler” Uluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Konferansta konuşan Atambayev, Kırgızistan’ın parlamenter demokrasi gibi zor bir yolu tuttuğunu söyleyerek, “Yeni bir siyasi sistemin kurulma süreci hiçbir zaman kolay olmamıştır. Ama, parlamenter sistemin avantajları daha şimdiden belli olmaya başladı. Artık, Parlamento ve Hükümet, devletin özbeöz dalları haline gelmiştir. Parlamenter sistem sayesinde, ülkede iktidar artık bir kişinin ya da belirli bir grubun elinde olmaktan çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ban Ki-mun konuşmasında, Kırgızistan’ın parlamenter sistem yolunda iyi bir ilerleme kaydettiğini belirterek, ülkedeki demokrasiye dünyanın önde gelen ülkelerinin de güveni tam olmakta, dedi. Ayrıca, Ban Ki-mun Kırgız Parlamentosu’nun uluslararası insan haklarına uymasını belirterek, devlet yetkililerinin Sivil Toplum Kuruluşlarıyla daha fazla işbirliği yapmaya çağırdı.

Ban Ki-mun’un, Başbakan Temir Sariyev ve Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov ile görüştükten sonra, akşama doğru Oş şehrini ziyaret etmesi bekleniyor.