Birleşmiş Milletler Güvelink Konseyi, Yemen’de iç savaşı sonlandırmak amacıyla Husilerin iki liderine karşı silah ambargosu kararı aldı.

Husilere karşı hava harekatı düzenleyen koalisyon ülkelerinin hazırladığı ve Ürdün’ün sunduğu tasarı, Rusya’nın çekimser kalması ile onaylandı. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada 15 üyeden yalnızca Rusya çekimser kalırken diğerleri tasarı lehinde oy kullandı.

Konsey’e güç kullanma yetkisi veren 7. bölüm kapsamında ele alınan tasarı ile Husilerin iki liderine daha silah yardımı, transferi ya da ticareti yapılmasına uluslararası yasak getirildi. Bu kapsamda eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ve Husilerin önde gelen isimlerinden Abdulmalik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah satışı, temini ya da transferi yasaklandı.

Konsey geçen yıl kasım ayında da eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile Husilerin önde gelen Abdullah Yahya el-Hakim, Abd el-Halik el-Husi'ye karşı da silah ambargosu kararı almıştı. Bu tasarının kabul edilmesiyle Yemen'de ambargo uygulananların sayısı beşe çıkmış oldu.

Konsey’in kabul ettiği tasarıda Suudi Arabistan ile Yemen’e komşu diğer ülkelere ambargo uygulanan kimselere karşı silah taşındığına dair yeterli bilgi bulunması dahilinde kara, deniz ve hava sahasını kullanan ilgili ülkeye arama yetkisi de tanıyor.

HUSİLERE İŞGALE SON VERME ÇAĞRISI YAPILDI

Silah ambargosunun yanı sıra tasarıda Husilere, bugüne kadar işgal ettikleri hükümet binalarını boşaltmalaro, esir aldıkları Yemen Savunma Bakanı ile ele geçirdikleri Yemen ordusuna ait askeri bölge ve malzemeleri de derhal teslim etmeleri çağrısında bulunuluyor. Husiler’den ayırca yabancı ülke vatandaşları, yardım görevlileri ve diplomatların tahliyesine imkan vererek uluslaraarası insani yardımlar için de gerekli işbirliğinin temini isteniyor.