Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin eski özel sözcüsü Frank La Rue, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve muhalif gazetecilerin tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği “Noktaları Birleştirmek: Gelecek Adımlar için Seçenekler” konferansında ifade özgürlüğü kapsamında insan hakları ihlalleri, eleştirinin kanuni sınırları ve kullanıcı güvenliği hakkında yaşanan ortak sorunlar gündeme taşındı.

Konferansda konuşan Robert F. Kennedy İnsan Hakları Merkezi Direktörü ve eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Özel Sözcüsü Frank La Rue, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve beraberindeki muhalif gazetecilerin tutuklanmasına sert tepki gösterdi. La Rue, "Bu demokratik tartışmanın bir parçasıdır, o yüzden dünyanın herhangi bir yerinde gazetecinin tutuklanmasını kınıyorum. Kesinlikle Türkiye'ye tutuklanan bütün gazetecilerin serbest bırakılması için çağrıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

"Ne zaman birisi medyayı susturursa bu otoriterliğe doğru bir yakınlaşmadır." diyen La Rue, ''Çünkü sadece şahısları susturmuyorsunuz. Bu, toplumun ihtiyacı olan iletişimi susturmaktır. O yüzden bence bu, toplumu güya kendi adlarına yapılanlar hakkında bilgilendirmeden gözlerini bağlamak oluyor." dedi. Yetkililerin eleştirilere açık olmak ve halkla kamu bilgisini paylaşmak istememesinin şeffaflık eksikliği olduğuna dikkat çekti. Bunun kritik bir adım olduğunu savunan La Rue, demokrasi için risk taşıyan böyle bir duruma izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çok sayıda uzman, akademisyen ve BM temsilcinin katıldığı iki gün süren konferansta UNESCO'nun uluslararası platformda sürdürülebilir ve insani haklara saygı duyan bir gelişime nasıl katkıda bulunabileceği de tartışılan konular arasında yer aldı.