Kadın-erkek fırsat eşitliği, kadının toplum içindeki statüsünün güçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi gibi alanlarda bölgesel düzeyde çalışmalar yürütecek olan BM Kadın Bölge Ofisi İstanbul’da kuruluyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren anlaşma ile İstanbul’un BM bölgesel merkezi haline getirilmesi bakımından önemli bir adımın atılacağı kaydediliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama şöyle: “İstanbul’un bir Birleşmiş Milletler bölgesel merkezi haline getirilmesi çalışmaları çerçevesinde, BM Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) yeni Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi’nin İstanbul’da kurulması, ülkemizin yoğun çabaları sonucunda Kasım 2012’de BM Kadın İcra Kurulu’nda kararlaştırılmıştı. Bu amaçla, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi arasında BM Kadın Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin İstanbul’da Kurulmasına İlişkin Anlaşma” 28 Şubat 2014 tarihinde ülkemiz ile BM arasında New York’ta imzalanmıştı. Söz konusu Anlaşma’nın 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de 21 Ocak 2015 tarihinde yayımlanmıştır.

BM Kadın Bölge Ofisi, kadın-erkek fırsat eşitliği, kadının toplum içindeki statüsünün güçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi gibi alanlarda bölgesel düzeyde çalışmalar yürütecektir. BM Kadın, ülkemizin yakın işbirliği yaptığı kuruluşlar arasında olup, Ocak 2015 itibariyle Türkiye, New York’taki BM Kadın İcra Kurulu üyeliğini de üstlenmiştir. BM Kadın Bölge Ofisinin İstanbul’da Kurulmasına İlişkin Anlaşma’nın yürürlüğe girmesiyle, İstanbul’un BM bölgesel merkezi haline getirilmesi bakımından da önemli bir adım daha atılmış olunmaktadır.”