Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC'li mevkidaşı Mustafa Akıncı'nın görüşmesinin başarılı bir görüşme olduğunu söyledi. Eide, iki lider tarafından yapılan açıklamaların Kıbrıs'ta çözüme yönelik güçlü bir taahhüt olduğunu kaydetti.

Adada temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay’a nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Eide’ye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim eşlik etti.

Eide, burada yaptığı açıklamada, Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın da rol oynadığı dini diyaloğun; liderleri ve diğer Kıbrıslıları bir çözüm bulunabilmesi için atılması gereken cesur adımlar konusunda cesaretlendirdiğini ifade etti.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise kul hakkına karşı helalleşme kavramının adada barış inşa etmek için kullanılacağını ve bunun bir şekilde sonuç vereceğini umduğunu kaydetti.

EİDE: KIBRIS'TA DİNİ DİYALOG SON DERECE YAPICI

Barth Eide, Kıbrıs’ta dini diyaloğun nihai çözümle alakalı olarak son derece yapıcı ve yararlı olduğunu dile getirdi. Öncelikle Atalay’ın da rol oynadığı dini diyalogun; liderleri ve diğer Kıbrıslıları bir çözüm bulunabilmesi için atılması gereken cesur adımlar konusunda cesaretlendirdiğini aktaran Eide, siyasi anlaşmazlıklar olan ve insanlarda bölünme yaratmak amacıyla; dini, siyasi amaçları doğrultusunda sömürmeye ve araçsallaştırmaya çalışan yerler bulunduğuna işaret etti.

AKINCI-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını alan Eide dün Ankara'da görüşen cumhurbaşkanları Mustafa Akıncı ve Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların adada çözüme yönelik güçlü bir taahhüt olduğunu söyledi. Eide, anladığı kadarıyla Akıncı’nın Ankara ziyaretinin de başarılı bir ziyaret olduğunu belirtti. Nihai çözüm için garantör güçlerin sürece dahil olmasına, güvenlik ve garantilere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Eide, adadaki Kıbrıslı Türkler ve Türkiye arasında güçlü bir bağ olduğunu, dolayısıyla Akıncı’nın ziyaretinin önemli olduğunu söyledi. Ziyaretin iyi geçtiğini düşündüğünü ifade eden Eide, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından da en üst düzeyde teyit edildiğini belirtti.

ATALAY: BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DESTEK VERECEĞİZ

Din İşleri Başkanı Talip Atalay da adadaki diğer dini liderlerle birlikte barışın adaya kalıcı olarak gelmesi konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in barış görüşmelerine destek vereceklerini söyledi; 4 yıldır bu konuda önemli bir rol oynadıklarını düşündüklerini ifade etti. Siyasi müzakerelerin siyasilerin bulunduğu masada gerçekleştirileceğini ve siyasi anlaşmazlıkların da siyasiler tarafından masada çözüleceğini dile getiren Atalay, bu süreçte kendilerine düşenin; dini liderler olarak dinin barış ve bir arada yaşama konusunda diğerinin hakkına riayet etme, diğerinin hakkına uyma konusundaki yapıcı rolünü temsil etmek ve bunu barışa katkı yapar şekilde inşa etmek olduğunu kaydetti.

BM yetkililerine de sürece katkılarından dolayı teşekkür eden Atalay, geçen yıl barışa katkı amacıyla yaptıkları ortak dini liderler açıklamasının arkasında olduklarını, bu süreçte de desteklerinin devam edeceğini belirtti.