Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununun çözümünde tarihi bir fırsat yakalandığını belirterek, "Yıldızlar hizalandı. Türkiye bile anlaşmaya hazır." dedi.

Eide, "Toplumun Çağdaşlaşması Düşünce Kulübü" ile Rum kesimindeki Avrupa Komisyonu Temsilciliği tarafından önceki gece Limasol’da düzenlenen “Ortak Avrupa Geleceğimizi Planlarken” konulu etkinlikte yaptığı konuşmada önemli açıklamalar yaptı. Eide, yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın yeni anayasasının yazılmasına çok yakınız. Anayasa çağdaş ve modern olacak." diye konuştu.

Müzakere prosedürünün gidişatından iyimser olduğunu aktaran Eide, buna karşın Kıbrıs halkının son sözü söyleyerek kendi gelceğini tayin edeceğini ifade etti. Liderlerin Kıbrıs sorununu tek başlarına çözemeyeceklerini, “Kıbrıs halkının”, iş dünyasının, medyanın, eğitimcilerin, siyasetçilerin, sivil toplum örgütlerinin desteğine ihtiyaç olduğunu da söyleyen Eide sözünü ettiği çevrelerin adanın yeniden birleştirilmesi çabasına olumlu katkı koyması gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE ANLAŞMAYA HAZIR"

Eide "Çok büyük şeyler başarıldı ama iki liderin, halkın önüne konulacak bir anlaşmaya vardıklarını söyleyebilmeleri için daha yapılacak çok iş var. Bu olduğunda herkesin, oy kullanarak görüşünü belirtmeye hazır olması gerekecek" dedi.

Liderlerin olumlu tavır sergilemesinin, iki taraf arasındaki ortamın iyi olmasının ötesinde bugün Türkiye’nin de Kıbrıs sorununun çözümüne hazır göründüğüne inandığını söyleyen Eide şunları ekledi:

"YENİ BİR ANAYASAMIZ OLACAK"

“Belki de şu anda yeni bir anayasa yazılmasına çok yakınız. Belki 2015 veya 2016’da yazılacak yeni bir anayasanız olacak. Anayasanın yazılması bile tek başına bir meydan okumadır çünkü bir 21’inci yüzyıl anayasası yazılması gerekecek ve fazla 21’inci yüzyıl anayasası yoktur. 2015 veya 2016’da, eski yıllarda yazılmış gibi görünen bir anayasa yazamazsınız. Bugün için yazılmış olmalı, çağdaş ve modern olmalı.

"YENİ PROSEDÜR BAŞARIYA ULAŞABİLİR"

Yeni prosedür başarıya ulaşabilir. Her görüşmeden sonra gerçek bir ilerleme saptanırken nasıl iyimser olmam? Ancak uzun bir yol var, nihai anlaşma yok ve iki liderin cesaretlendirmeye, taze fikirlere, doğru yolda olduklarını hissetmeye ihtiyaçları var. Şimdi, herhangi bir anlaşma için değil iyi bir anlaşma için kullanmamız gereken bir fırsat penceresi var.”