Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununda müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini söyledi. Eide, müzakerelerde en hızlı şekilde ilerlenebilecek yöntemin hangisi olduğuna ise Kıbrıslı liderlerin karar vereceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununun çözümü için liderlerden, en kısa sürede çözüme ulaşılabilmesi için hız ve sonuç getirici çalışma beklediğini kaydetti.

Rum basınına konuşan Eide, müzakerelerin hangi konularla ve al-ver süreciyle mi başlayacağı şeklindeki soruya, müzakerelerin kaldığı yerden başlayacağı ve gecikme olmadan ilerleme sağlanabilecek en iyi yöntemin hangisi olduğuna liderlerin karar verecekleri cevabını verdi.

"YAŞANAN ÇIKMAZ TARAFLARA DÜŞÜNME FIRSATI VERDİ"

Eide, taraflarla görüştüğünü ve müzakerelere dönme arzularının olduğuna inandığını belirterek, müzakerelerde yaşanan çıkmazın taraflara düşünme ve durumu değerlendirme imkanı verdiğini aktardı. Eide, “Henüz bu noktada bulunulmadığını, ancak müzakerelerin yeniden başlayacağını yakın zamanda güven içerisinde ilan edecek konumda olacaklarına inandığını.” belirtti.

Doğal gaz konusunun müzakere masasına gelip gelmeyeceği ve bunun ne zaman olacağının liderleri ilgilendiren bir konu olduğunu ve bu soruların liderlere sorulması gerektiğini beliren Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin başlamasını kolaylaştırmak amacıyla Ocak ayında yapıcı bir öneride bulunduğunu öne sürdü.