Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım ve Acil Durumlar Koordinatör Yardımcısı (OCHA) Stephen O’Brein, Yemen’deki durumu 'felaket' olarak niteledi.

Yemen’de milyonlarca çocuk, kadın ve erkeğin korkunç şiddet ve aşırı açlıkla yüz yüze olduğunu belirten O’Brein, bu kişilere de çok kısıtlı imkanlarda tıbbi yardımda bulunulabildiğini söyledi. Ülkede çatışmaların devam ettiğini ve bunun azalması yönünde bir emarenin görülmediğini aktaran O’Brein, “İnsani yardım için verilen sürenin (ateşkes) haftasonuna kadar bile sürmemesi büyük hayal kırıklılığı. Ben yeninden tüm taraflara acil ve koşulsuz olarak ülke geneline insani yardımların ulaştırılabilmesi için çatışmaları durdurmaya çağrıyorum.” dedi.

Savaşan taraflara uluslararası hukuka göre yükümlülüklerini hatırlatan O’Brein, sivillerin korunması, yardıma muhtaç tüm insanlara yardımın ulaştırılmabilmesi için yardım kuruluşlarına güvenli, öngörülebilir erişim sağlanması gerektiğini vurguladı.

Süren çatışmalara rağmen insani yardım kuruluşlarının Yemen halkına kısıtlı da olsa yardım ulaştırmaya devam ettiğini belirten O’Brein, ancak bu çabanın yeterli olmadığını, daha fazla erişim alanlarına ve fona ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. O’Brein ayrıca Yemen’deki çatışmalara uluslararası toplumun siyasi bir çözüm bulması yolunda da güven duymaya devam ettiğini söyledi.