Birleşmiş Milletler(BM) İnsan Hakları Konseyi bünyesindeki bir kurul Türkiye’nin insan hakları alanındaki durumunu inceleyecek. Dört buçuk yılda bir BM üyesi tüm ülkelerin insan hakları alanındaki durumlarının diğer üye devletlerce sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla gözden geçiriliyor. İnceleme sırasında Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığında bir heyet temsil edecek.

“TÜRKİYE’NİN İLK İNSAN HAKLARI İNCELEMERSİ 2010’DA YAPILDI”

Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin insan hakları alanındaki durumu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bünyesindeki Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) çerçevesinde 27 Ocak 2015 tarihinde Cenevre’de incelenecektir. İnceleme sırasında ülkemiz, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç başkanlığında bir heyetle temsil edilecektir. Heyetimizde Bakanlığımızın yanı sıra, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden temsilciler yer alacaktır.
Birleşmiş Milletler’in en önemli forumlarından birisi olan İnsan Hakları Konseyi tarafından 2008 yılında faaliyete geçirilen EPİM, dört buçuk yılda bir BM üyesi tüm ülkelerin insan hakları alanındaki durumlarının diğer üye devletlerce sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla gözden geçirildiği bir süreçtir. Ülkemizin bu kapsamdaki ilk incelemesi 10 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilmişti.
Cenevre’de yarın yapılacak incelememize 2010’daki birinci turdan bu yana ülkemizin insan hakları alanında gelişen durumuna ilişkin raporumuz esas teşkil edecektir. Bu rapor, Bakanlığımızın eşgüdümünde hem ilgili kurumlarımızın katkılarıyla hem de sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanmış ve 24 Ekim 2014 tarihinde İnsan Hakları Konseyi’ne sunulmuştur.
Ülkemiz, EPİM’e ve BM İnsan Hakları Konseyi’nin çalışmalarına önem vermekte, hem EPİM incelemeleri sırasındaki yapıcı müdahaleleriyle hem de Konseyin diğer çalışmaları sırasında sergilediği kapsamlı işbirliğiyle BM’nin bu platformuna mühim katkılar sağlamaktadır.”