Birleşmiş Milletler, Yemen'de devlet dairelerini ele geçiren Husi milislerine yönelik Suudi Arabistan öncülüğünde koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği saldırılar sebebiyle yarım milyondan fazla kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

BM Acil Müdahale Merkezi'nden yapılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen müdahalesi sonucu 545 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bin 850 kişinin hayatını kaybettiği, 7 binden fazla Yemen vatandaşının da yaralandığı aktarıldı.

Ülkedeki savaşın yaklaşık bir milyon kişiyi de açlıkla karşı karşıya bıraktığı belirtilerek sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü ve içme suyuna erişimi de olumsuz etkilediği vurgulandı. BM, taraflar arasında uzlaşı sağlanamadığı takdirde Yemen'deki karışıklığın giderek artacağı uyarısında bulundu.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da "Yemen'i Kurtarma" adı altında üç gündür devam eden diyalog konferansı sona erdi. Alınan kararlarda toplantılara çağrılmayan Husiler ile Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarına sert tedbirlerin uygulanacağı mesajı verildi. 'Riyad Deklarasyonu' adı verilen bu kararlarda, Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih dönemindeki kötü idare ve yolsuzlukların sonucunda durumun kötüleştiği, İran'nın da Yemen'de istikrarın bozulmasında katkı sağladığı belirtilerek, Husilerin ve Ali Abdullah Salih'in siyasi sürece zarar verdikleri ifade edildi. Bu grupların tasfiyesi gerçekleştikten sonra yeni hükümetin kurulacağı duyuruldu. Koalisyon güçleri içinde bulunan Mısır'ın Yemen'de oluşturulacak yeni sürece, siyasi olarak da dahil edildiği belirtildi.