Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında dün açıklanan anlaşmayla Suriye’deki Esed rejimine karşı savaşan muhaliflerin eğitilmesi ve malzeme yardımı anlaşmasına Birleşmiş Milletler (BM) tepki verdi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric günlük basın toplantısında bir gazetecinin sorusuna cevaben, “Sayın Staffan de Mistura bölgede kendi planını hayata geçirmek için çabalarını sürdürmeye devam edecek.” dedi.

Önceki gün New York'ta BM Güvenlik Konseyi üyelerine Halep şehrinde ‘güvenli bölge’ oluşturulmasına yönelik planını açıklayan BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, Esed rejiminin 6 hafta süre ile bu şehre hava saldırısı düzenlemeyeceğine dair kendilerine taahhütte bulunduğunu açıklamıştı. BM Temsilcisi’nin güvenli bölge planını açıkladığı gün ABD Dışişleri Bakanlığı’da Türkiye ile birlikte Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğit-donat programına alınacaklarını duyurdu. Bir gazetecinin “ABD, Türkiye arasındaki anlaşma, özel Temsilci de Mistura’nın planına nasıl bir etkisi olur?” sorusuna BM Sözcüsü Dujarric, Mistura’nın Şam’a gideceğine dikkat çekerek “Bizim odaklandığımız nokta savaşa barışçıl çözüm arayışıdır.” dedi.