Almanya’nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi (BND) ile ilgili ‘casusluk skandalı’ Başbakan Angela Merkel’in halk nezdindeki ‘beğenilirlik’ puanını düşürdü.

Birinci devlet kanalı ARD’nin DeutschlandTrend anketine göre Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Merkel’in beğenilirlik oranı 5 puan düşerek yüzde 70’e geriledi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ise yüzde 15’lik kayıpla yüzde 38’de kaldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel ise puanını artırdı. Büyük Koalisyon ortaklarına casusluk skandalı çerçevesinde sert tavır sergilemesi Sosyal Demokratların liderinin lehine oldu. Bir önceki ankete göre oyunu yüzde 5 artıran Gabriel yüzde 53’e en çok beğenilen ikinci siyasetçi konumuna yerleşti. Üçüncü sıraya ise 8 puanlık artışla yüzde 45’e ulaşan Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi çıktı.

‘Bu hafta sonu seçim olsaydı, oyunuzu kime verirdiniz?’ sorusuna vatandaşların yüzde 40’ı Birlik (CDU/CSU), yüzde 25’i SPD, yüzde 10’u Yeşiller ve yüzde 9’u ise Sol Parti diye cevap verdi.

Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi yüzde 6 oy alırken, Hür Demokrat Parti yüzde 4’te kaldı. Birlik partileri bir puan kaybederken, diğer partiler ise bir önceki anketteki oylarını muhafaza etti. Ankette ayrıca Alman Makinistler Sendikası GDL’in grevi soruldu. Vatandaşların yüzde 50’si Alman Demiryolları (DB) tarihinin en uzun grevinden GDL’i sorumlu tutuyor. Yüzde 27’lik kısım DB’yi, yüzde 14’ü ise iki tarafı da suçluyor. Vatandaşların yüzde 52’si makinistlerin grevine olumsuz bakarken, yüzde 46’lık kısım ise anlayış gösteriyor.