Bosna Hersek'in 3 üyeli Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Sırbistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra konuşan Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç, Bosnalı misafirlere ziyareti için teşekkür etti.

Vuçiç,"Açık bir şekilde konuştuk. Ortak geleceğimizde yeni bir sayfayı açtığımıza inanıyoruz. Somut projelere ve iktisadi konulara değindik. Eylül ayında, Sırbistan hükümeti ve Bosna Hersek Bakanlar Kurulu arasında ortak bir görüşme gerçekleştirmesi noktasında mutabakata vardık. Sırbistan olarak Bosna Hersek ile en iyi ilişkileri istiyoruz. Bu konuda da ısrarcı olacağız. Bu Sırbistan'ın uzun vadeli siyaseti olacaktır. Bundan da vazgeçmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Sırbistan Başbakanı, Sırebrenitza'daki saldırıyı da değinerek,"Ben o olayı unuttum. Aramızdaki işbirliğine ve geleceğe bakmaya hazırım. Başımda kötü birşey geldi ama savaş döneminde Boşnak, Sırp ve Hırvatların yaşadıklarının yanında bu çok da önemli değil. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'e minnettarım. Kendisinin beni düşman olarak görmediğini hissettim. Sırbistan olarak biz elimizi Bosnalılara uzattık ve bu hep böyle kalacak. Bizden öncekilerin yaptığı, halkları birbirine kışkırtma yanlışına biz düşmeyeceğiz."diye konuştu.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi İzzetbegovic ise Bosna Savaşı dönemini hakkında konuştu. İzzetbegovic, "Soykırım ya da cinayetlerin Bosna'da ya da başka yerde yaşanması önemli değil. Soykırım her zaman soykırım olacaktır. Saraybosna korkunç bir dönemden geçti. 3 Saraybosnalıdan birisi vuruldu. Her 10 Saraybosnalıdan biri de hayatını kaybetti. Tüm bunlara rağmen Saraybosnalılar herkesi korumaya çalıştı. Sistematik olarak soykırıma karşı durdu. Sırp vatandaşlarını da korudu. Şu anda en önemli şey bölgemizin gelişmesi, güvenlik ve istikrardır." ifadelerini kullandı.

Şu anda görevde olan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Dragan Çoviç ise görüsmede birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, "Hepimiz geçmişi konuşmaya devam ediyoruz. Ancak Bosna Hersek ile Sırbistan'ın komşuluğunun geleceğine bakmamız lazım. Srebrenitza olayından 10 gün sonra şu anda iktisat, ziraat, endüstri gibi çok farklı konulara giriyoruz. Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkileri en üst seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Diplomatik olarak Bosna'nın 3 konsey üyesinin Sırbistan'a gelmesi ilginç gibi gözüküyor ama bu çok önemli bir adımdı. Umarım bu görüşmemiz gelecek adına olumlu gelişmeleri doğurur" diye kaydetti.

Görüşmeden sonra Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerine, kahve, çay, reçel ikram etti.