Saraybosna'nın Federal hükümet binası önünde protesto eylemi gerçekleştiren Bosna'lı çiftçiler, bugün gelen vatandaşlara yerli üretim meyve ve sebzeyi bedava dağıttı. Temsilci Avdo Mehmetoviç, Federal Hükümet'in çiftçilere 2012 yılından beri 20 milyon euro teşvik ve 5 milyon euro değerinde tarımsal 'Mavi Diesel' borcu olduğunu söyledi.

Bosna'lı çiftçiler kendi tarımsal ürünlerini ithalat nedeniyle yarı fiyatına satmaktan dolayı şikayetçi olduklarını bildirdi.

Çiftçiler, gösterdikleri dövizlerde Avrupa Birliği'ne Bosna'nın Yunanistan gibi olmadığı mesajı verdi.

Avdo Mehmetoviç, “Hükümetimizin iyiniyeti olursa, bizim taleplerimzin yere getirilmesi çok kolay olacak. Maddi kaynakların bulunmaması gibi bir bahanenin uydurulması mümkün değil; çünkü Federal Hükümetin bazı kamu şirketlerinde bize olan borcun yirmi katı kadar kaynakları bulunuyor. Bizim istediğimiz 20 milyon euroluk borcu, onların elinde olan kaynaklarına göre komiktir. Federal Hükümet ile başarılı görüşme yapabilirsek, protestoların yerine bizden destek alacaklarına garanti verebilirim. Aksi taktirde neyin meydana geleceğini ise bilemiyorum.” şeklinde konuştu.

Hükümet binası önüne gelen Saraybosna'lı emekli Mehmet Şahman, “Federal Tarım Bakanı bunlar için sorumludur. Bu protestoların ana sebebi Federal Tarım Bakanı'nın teşvikleri toprağı olan çiftçilere değil, kendi arkadaşlarına vermesidir. Şahsen, tarımsal ürünlerin bedava olarak vatandaşlara verilmesinin çok iyi olduğunu düşünüyorum, bu ürünlerin hepsi birinci sınıf kalitesindedir, ancak çiftçilere büyük bir haksızlık yapıldı.” dedi.

Çiftçilerden domates alan Süleymane İçindiç, “Bu kadar güzel yerel ürünlerin yanında yerel üreticilerimize destek vermemiz lazım. Bunların üretilmesi için kendi para, toprağı ve çabalarını verdi, daha sonra Hükümetimiz gelip onlara haksızlık yaptı. Bugün dağıttıkları ürünleri kendi zararına yapıyor, durumları gerçekten zordur.” diye konuştu.