Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nin polis memurları dün düzenledikleri operasyonla 30 Boşnak'ı terör şüphesiyle gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında Srebrenitsalı Mirsad Sinanoviç ve Ramo Kadriç'in de olduğu belirtildi. Komşuları, iki kişinin de radikal gruplarla bağlantısı olmayan kendi halinde köylüler olduğunu belirtti.

Doboy şehri yakınlıklarında ise Bosna Savaşı'nda bir bacağını kaybeden ve en yüksek madalya olan 'Zlatni Lyilyan'a (Altın Lale) sahip Mehmet Husakoviç gözaltına alındı. Komşu ve arkadaşları; marangozluk ve arıcılıkla uğraşan gazinin terörle hiçbir alakasının olamayacağını ifade etti.

BOŞNAKLAR RAHATSIZ

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, Bosna-Hersek Savcılığı'ndan izin almadan operasyon düzenleyen Sırp polisinin yetkisini aştığını söyledi. Durakoviç, "Gözaltına alınan kişilerin terörle hiçbir alakası yok. Avcılık derneği üyesi bir şüphelinin evinde 5 tane av tüfeği mermisi bulundu." dedi. Sırp Cumhuriyeti'nin yerel hükümetiyle temasa geçtiğini ifade eden Durakoviç, "Endişeliyiz. Boşnakların yaşadığı Srebrenitsa'da Boşnak polis komutanımız var ve operasyonlardan haberi yoktu." dedi.

Operasyonlar üzerine Merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokratik Eylem Partisi Saraybosna'da acilen toplandı. Milletvekili Şemsudin Mehmedoviç, yetkililer seslenerek "Bosna'da 20 yıl önce meydana gelen zulüm, tecavüz, katliam ve soykırımı unutmadıysanız somut adımlar atmanız gerekiyor. Bugün sakaı ve cübbesi olanlar gözaltına alındı. Bir sonraki adımda camiye gidenler gözaltına alınacak. Sırp Cumhuriyeti polis memurları terörü bahane ediyor." dedi.

"SİZİ TAKİP EDECEĞİZ VE DİNLEYECEĞİZ"

Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Dragan Lukaç ise dün 32 adreste arama yapıldığını ve gözaltına alınanlardan 11 kişinin savcılığa teslim edileceğini söyledi. Şüphelilerden bazılarının Suriye'deki radikal örgütlerle bağlantısı olduğunun iddia edildiğini belirten Lukaç, "Vatandaşlarımızın rahatsız olmaları için hiçbir neden yok. Bu gruplarla bağlantısı tespit edilmeyenler serbest bırakacak. Polisin işine hiç kimse karışmamalı. Radikal veya aşırı davranışlara başvuran kişilerin haberi olsun. Gözümüz 24 saat üzerlerinde olacak; sizi takip edeceğiz ve dinleyeceğiz." dedi.

Geçen hafta Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan Zvornik şehrinde polis karakoluna düzenlenen silahlı saldırıda 1 polis memuru öldürülmüş, 2 polis de yaralanmıştı. Radikal gruplara katıldığı belirtilan Boşnak asıllı saldırgan Nerdin İbriç de çatışmada hayatını kaybetmişti.