Almanya'da Bremen ve Bremerhaven’de yarın yapılacak olan eyalet seçimlerinde heyecan artık son noktaya ulaştı. Eyaleti son on yıldır yöneten Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, koalisyonu sürdürmeyi hedeflerken, önceki seçimlerden üçüncü çıkan Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ise yeniden ikinci parti olmak istiyor. Farklı partilerden 17 Türkiye kökenli adayın eyalet senatosuna girmek için yarıştığı seçimlerde tercihli oylar belirleyici olacak.

Bremen ve Bremerhaven’de 17 Türkiye kökenli adayla seçim yarışına giren SPD, Yeşiller, CDU ve Sol Parti’nin seçmeni ne kadar ikna edebildiği yarın açıklığa kavuşacak. Son yetmiş yıldır Sosyal Demokratların kalesi olan Bremen’de CDU’nun sandık hedefi bu kez ikinci parti olmak. Ancak son anketler SPD-Yeşiller koalisyonunun devam edeceğine işaret ediyor.

Yarın sandığa gitmeye hazırlanan Bremen ve Bremerhaven’de seçim heyecanı doruğa çıktı. Seçimler öncesinde siyasi partilerin eyalet teşkilatları adeta genel başkanların üssü haline gelirken, meydanlarda son sözler söylendi ve gözler artık sandığa çevrildi. Farklı partilerden 17 Türkiye kökenli adayın eyalet senatosuna girmek için yarıştığı seçimlerde tercihli oylar belirleyici olacak.

Seçimler öncesinde siyasi partilerin eyalet teşkilatları adeta genel başkanların üssü haline gelirken, birinci sıra adayı Elisabeth Motschmann’a ve partisine destek vermek için Bremen’e gelen CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, SPD ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetine yüklendi.

Bremen’in yönetildiğini ancak şekillendirilemediğini ileri süren Merkel, kentte çok sayıda işsiz ve fakir insan bulunduğunu belirterek kötü eğitimden ve yüksek borçtan şikayetçi oldu. Sosyal Demokratlar seçim yarışında finali SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile yaparken, Sol Parti ise Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi’nin katılımıyla kampanyasını noktaladı.

TÜRKİYE KÖKENLİ 17 ADAY YARIŞIYOR

Halihazırda SPD, Yeşiller, CDU ve Sol Parti’nin temsil edildiği eyalet senatosunun seçimlerden sonra nasıl şekilleneceği ise en büyük merak konusu. Son anketler SPD ile Yeşiller’in koalisyona devam edeceğine işaret ederken, FDP ile AfD’nin de senatoya girebilmesi mümkün görünüyor. FDP ve AfD’nin de yer alması halinde Bremen Eyalet Senatosu gelecek dönemde altı partili olacak.

Seçimlerde SPD, CDU, Yeşiller ve Sol Parti’den 17 Türkiye kökenli aday yarışıyor. Seçmen yaşının 16 olduğu eyalette, gerekli oyu alan her adayın alt sıralarda yer alsa dahi seçilme şansı bulunuyor.

YAZICI: CDU, HIRİSTİYAN BİRLİĞİ DEĞİL

Adaylardan, hukuk eğitimini doktora derecesiyle tamamlayan Hattingen doğumlu Oğuzhan Yazıcı, 2010’dan bu yana CDU üyesi. 2013’te Bremen Eyalet Senatosu’na giren Yazıcı, Yerel Politika Dernekleri ve Alman Türk Forumu gibi birçok STK’da aktif olarak çalışıyor.

Bazı Türkiye kökenli seçmenlerde CDU’nun Hıristiyan birliği olduğu ve yabancılara sıcak bakmadığı algısı olduğunu belirten Oğuzhan Yazıcı, “CDU’da inançlı, inançsız ya da benim gibi birçok Müslüman var. Partinin ismindeki 'C' harfi Hıristiyanlık dininden ziyade bu dinle bağlantısı olan merhamet, sevgi, adalet ve aile bağı gibi ahlaki değerleri vurguluyor. Bu temel değerlere göre siyaset yapmak isteyen herkese CDU’nun kapısı açık.” diye konuştu.

Yeşiller Partisi’nin Karakoçan doğumlu Bremen adayı Şahhanım Görgü-Philipp ise Neustadt Gençlik Dairesi’nde (Jugendamt) sosyal pedagog olarak çalışıyor. Seçilirse Bremen’de yaşayan mülteci çocuklarının sığınma ve eğitim sorunlarına çözüm bulmak için çalışacağını belirten Görgü-Philipp, “Bunun yanı sıra her çocuğa eğitim olanağı sağlanması, ırkçılık ve eşitsizliğe karşı mücadele etmek öncelikli hedeflerim.” diye konuştu.

ÖZTÜRK: BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRETMENLER ŞANS OLARAK GÖRÜLMELİ

SPD’nin Bremerhaven’deki adayı Patrick Cem Öztürk ise babası Türk annesi Alman olması hasebiyle iki kültürle iç içe büyüdüğünü ifade ediyor. Çok sayıda Türk’ün de yaşadığı yoksul semtlerden Lehe’de büyüyen ve lise öğretmeni olan Öztürk, seçilmesi halinde kamuda daha fazla göçmen istihdam edilmesi için çalışacağını kaydetti.

“Artık başörtüsünün yol açacağı ‘kaygılar’ yerine, başörtülü bir öğretmenin sınıfı için nasıl bir şans olduğunu konuşmalıyız.” diyen Öztürk, “Kız ve erkek öğrenciler o öğretmeni örnek alarak kendilerine ‘Müslüman bir kadın bunu başardıysa ben de yapabilirim’ diyebilir.” ifadelerini kullandı.

SPD’nin Bremen’deki Türkiye kökenli diğer adayları Mustafa Güngör, Şükrü Şenkal, Gönül Bredehorst, Ruken Aytaş, Diana Altun, Aydın Gürlevik, Eyfer Tunç, Mehmet Acar ve Ali Seyrek olurken; Yeşiller Partisi Bremen’de Mustafa Öztürk ve Kabire Yıldız, Bremerhaven’de ise Sülmez Doğan ve Turhal Özdal’la ve Sol Parti de Cindi Tuncel ile yarışacak.