Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen eyaleti bu Pazar sandığa gidiyor. Müslümanlarla “devlet anlaşması” imzalayan ilk eyalet olan Bremen, aynı zamanda Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlere başörtülü ders verme imkanı sağlayan kararını da ilk uygulayan eyalet. Adı ilklerle anılan Bremen’de başbakanlık için yaklaşık on yıldır eyaletin başbakanı olan SPD’li Jens Böhrsen ile sekiz yıldır başbakan yardımcısı olarak görev yapan Yeşiller mensubu Bremen Maliye Senatörü Karoline Linnert ve CDU’lu federal milletvekili Elisabeth Motschmann yarışıyor.

Bremen Eyalet Senatosu’nda halen koalisyon ortağı SPD ve Yeşiller’in yanı sıra CDU ve Sol Parti de yer alıyor. Ancak parti sayısının 10 Mayıs’tan sonra değişmesi muhtemel görünüyor. Seçimler Bremen ile birlikte Bremerhaven’de de yapılacak. Bir tarafta Bremen’de 70 yıldır başbakan çıkaran Sosyal Demokratlar, diğer tarafta ise federal seçimlerde SPD’ye kıyasla durumu çok daha iyi olan CDU var.

Son yapılan anketlere göre SPD yüzde 37 ile birinci sırada yer alıyor. SPD’yi yüzde 22 ile CDU takip ediyor. Meclisin üçüncü partisi ve SPD’nin koalisyon ortağı Yeşiller ise yüzde 16 olarak görülüyor. Bir önceki seçimde yüzde 38,6 oy alan SPD ile koalisyon ortağı Yeşiller 20,5 oranında oy almıştı. 2011 seçimlerinde yüzde 20,4 oy alan CDU’nun anketlerdeki oy oranı yüzde 22. Anketlerde yüzde 6 görünen FDP’nin meclise girme şansı bulunuyor. Meclise girme şansı bulunan diğer bir parti ise anketlerde yüzde 5 olarak yer alan AfD.

17 TÜRKİYE KÖKENLİ YARIŞIYOR

SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti, FDP ve AfD ile birlikte toplam 13 partinin seçime katıldığı Bremen Senatosu’ndaki 83 sandalye için 17 Türkiye kökenli aday yarışıyor. En fazla aday gösteren SPD seçimlerde Türkiye kökenli Mustafa Güngör, Şükrü Şenkal, Gönül Bredehorst, Ruken Aytaş, Diana Altun, Aydın Gürlevik, Eyfer Tunç, Mehmet Acar, Ali Seyrek ile Bremerhaven’de ise Patrick Cem Öztürk ile yarışacak.

CDU’nun Oğuzhan Yazıcı ile seçime girdiği Bremen’de Yeşil adaylar arasında Mustafa Öztürk, Kabire Yıldız ve Şahhanım Görgü Philippp yer alırken, Bremerhaven’deki Yeşil adaylar Sülmez Doğan ve Turhal Özdal olacak. Sol Parti ise Cindi Tuncel ile yarışacak.

SEÇMEN YAŞI 16, TERCİHLİ OYLAR BELİRLEYİCİ OLACAK

Yaklaşık 495 bin seçmenin yaşadığı Bremen’de seçmen yaşı 16. Bremen eyalet meclisi seçimleri ile birlikte 22 ilçe meclisi ve Bremerhaven Belediye Meclisi üyeleri de seçilecek. Alman ve AB vatandaşlarının oy kullanacağı seçimlerde her seçmenin eyalet için 5 ve ilçe için 5 olmak üzere toplam 10 oyu bulunuyor. Tercihli oyların belirleyici olacağı seçimlerde en alt sıradaki bir aday fazla oy alması halinde ilk sıradakileri aşarak meclise girebilecek.

Almanya’da Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen eyaleti bu hafta sonu seçime gidiyor. Müslümanlarla “devlet anlaşması” imzalayan ilk eyalet olan Bremen, aynı zamanda Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlere başörtüsünü serbest bırakan kararını ilk uygulayan eyalet de olmuştu. Ülkenin en küçük eyaleti olan Bremen’de seçmen yaşı 16 ve eyalet genelinde yaklaşık 495 bin seçmen bulunuyor.