Yaklaşık iki hafta önce göreve başlayan Bremen’in SPD ve Yeşillerden oluşan yeni koalisyon hükümeti, hükümet programını açıklarken, 20 milyar Euro borca rağmen umut vaat etti. Kendilerini zor bir zaman beklediğine işaret eden yeni Başbakan Dr. Carsten Sieling (SPD) her şeye rağmen öncelikli olarak gündemlerinin işsizlikle mücadele, eğitim imkanlarının iyileştirilmesi, borçların ödenmesi, ekonominin güçlenmesi ve eşit rekabet koşulları, enerji dönüşümü, kamuda modernleşme ve dinlerarası diyalogun dolayısı ile demokrasinin güçlenmesi olduğunu belirtti.

Almanya’nın en küçük eyaleti olmasına rağmen en fazla işsizliğin olduğu ve en borçlu eyaletlerden biri olan Bremen’in şu anda 20 milyar Euro borcu bulunurken, Sieling, "Bremen‘in 2020 yılından sonra da borçlarını ödeyebilmek için federal ve eyaletlerin maddi desteğine ihtiyacı olacak. Bizim mali açıdan düzlüğe çıkmamız 100 metre koşusu değil adeta bir maraton. Bu işin üstesinden gelip gelemeyeceğimiz, ‘Biz buna hazır mıyız?, stratejimiz doğru mu? ve gerekli dayanma gücümüz var mı?’ sorularının’ cevabında. Şu anda eyaletlerden ve federal kasadan bize yapılan yıllık yardım 300 milyon Euro. Ancak Bremen için gerekli ve makul olan rakam 500 milyon Euro." dedi.

Daha önce bilim bakanlığı ile birlikte olan eğitim bakanlığının ayrılarak Çocuk ve Eğitim Bakanlığı haline getirildiği eyalette eğitim imkanlarının iyileştirilmesi içinde çalışmaların ön planda olacağı vaat ediliyor. 25 yaş altında olan gençlere ise tek elden hizmet amaçlanıyor. Bremen’in geleceği olan bir kent olduğunu ifade eden Sieling, ‘Bremen önümüzdeki yıllarda yorucu ama başarılı bir modernleşme süreci yaşayacak“ dedi. Aynı zamanda dini konulardan sorumlu bakan olduğunu hatırlatan Sieling, ‘Kendimi kozmopolitizm, uluslararası anlayış ve dinlerarası diyalog konularına yatkın görüyorum.

Önümüzdeki yıllarda senatoyu aşan bir çalışmayla demokrasiyi güçlendirmek için çaba harcayacağız. Bremen zaten renkli ve çeşitliği yaşayan bir kent. Bunu yılbaşında ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı kilise ve diğer dini kuruluşlar, sendikalar, kültür ve spor derneklerinden 7 bin kişinin dayanışma amacıyla bir araya gelmesi gösterdi’ şeklinde konuştu.