Geçtiğimiz dönemde ABD istihbaratının Brezilya lideri Dilma Rousseff’i dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından gerilen ilişkiler, iki yıl aradan sonra Rousseff’in bugün ABD ziyareti ile normale dönüyor. Nisan ayında Panama’da gerçekleşen Amerika Ülkeleri Zirvesinde bir araya gelen iki lider, ilişkilerde yumuşama sinyali vererek bu ziyaretin temellerini atmıştı.

Skandalın ortaya çıktığı 2013 yılında, Dilma Rousseff’in Birleşmiş Milletler (BM) kürsüsünden yüksek sesle eleştirdiği dinleme hadisesi uluslararası kamuoyunda yer bulmuş, Brezilya lideri ABD Başkanı Barack Obama’ya tavır alarak daha önce planlanan Amerika gezisini iptal etmişti. Arada geçen sürede iki liderin yaptıkları açıklamalar krizin boyutunu daha da derinleştirmiş ve Brezilya, misilleme olarak ABD’den alacağı savaş uçaklarını İsviçre’ye sipariş ederek ülkeye mesaj vermişti.

Son dönemde Brezilya ekonomisinde yaşanan kırılma, ABD ile ilişkilerin normalleşmesine zemin hazırladı. Rousseff’in ziyareti, daha çok ekonomiyi ve iki ülke ticaretini geliştirme eksenli gerçekleşecek. Bu kapsamda gün boyu ABD’li işadamları ile yatırım konularını görüşecek olan Rousseff, daha sonra ABD’nin teknoloji üssü olarak bilinen Silikon Vadisini gezecek. Programın devamında Beyaz Saray’da düzenlenen akşam yemeğinde bir araya gelecek liderlerin yemek sonrası yapılacak konuşmalarda iki ülkenin özellikle ticari konularda yeniden müttefik olduğu mesajını vermesi bekleniyor.