Brezilya'nın Sao Paulo Eyaleti Meclisi'nde Türk haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen resmi törene milletvekili Jose Americo'nun sözleri damgasını vurdu. Meclis kürsüsünden, "Türk okullarının şaşırtıcı başarısının örnek alınması gerektiğini" dile getiren Americo, Türk müteşebbislere, "Gelip daha çok okul açmanız için sizleri ülkeme davet ediyorum." diye konuştu. Americo'ya destek veren Meclis Başkanı Fernando Capez ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "demokrasi" çağrısı yaptı.

Meclisin ana toplantı salonunda gerçekleşen oturumda Türk okullarına övgü yağdıran Jose Americo, "Söz konusu eğitim kurumlarını ziyaret edip bu okulların çalışma şekline ve başarılarına bizzat tanıklık ettim. Bu okullardan Türkiye'de ve Amerika'da yüzlercesi olduğunu öğrendim. Bu, şaşırtıcı olduğu kadar bizim için örnek alınması gereken bir şey. Gelip daha çok okul açmanız için sizleri ülkeme davet ediyorum." dedi.

Jose Americo, kültür merkezinin davetiyle gittiği Türkiye'de tanıma imkânı bulduğu okullardan Brezilya'da da olduğunu öğrenince yaşadığı sevinci de dile getirdi.

MECLİS BAŞKANI'NDAN ERDOĞAN'A DEMOKRASİ ÇAĞRISI

Milletvekilinin sözlerine destek veren Meclis Başkanı Fernando Capez de Türk toplumuna meclis kapısının açık olduğunu ifade ederek Türkiye'nin coğrafi konumu ve stratejik önemine vurgu yaptı. Program sonunda verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Capez şunları söyledi: "Buradan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na bir mesajım var. Türkiye, tarihiyle, ayrıcalıklı coğrafi konumuyla, seküler temelleriyle, başarılı futbol takımlarıyla, Avrupa ile yakınlığı ve entegrasyon çalışmalarıyla dünya için önem taşıyan bir ülke. Avrupa size kollarını açmaya hazır. Biz size kollarımızı açmaya hazırız. Bunu engelleyen yalnız bir detay var. Birlikte demokrasiyi güçlendirip bu hikâyeye son noktayı koyalım ki Türkiye, dünyaya liderlik eden ülkeler arasında hak ettiği konuma yükselsin."

'TİCARET 2 BUÇUK MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ'

Meclis kürsüsünde kısa bir konuşma yapan işadamı ve Türkiye Brezilya Ticaret Odası Başkanı Güray Sirkecioğlu da iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında özet bilgi verdi. Çok sayıda resmi davetlinin yer aldığı salonda dinleyicilere seslenen Türk işadamı, "2011 yılında birkaç yatırımcı ve az sayıda çalışanla basit bir dernek olarak kurduğumuz ticaret odası bugün, TUSKON ile ortaklaşa düzenlediği 35 farklı organizasyona imza atarak iki ülke arasındaki ticaretin 2,5 milyar dolar seviyesine yükselmesine katkıda bulunmuştur." dedi.

Sao Paulo'da yaşayan Türk toplumu ve Hizmet Hareketi adına Meclis Başkanı'na teşekkürlerini ileten Türkiye Brezilya Kültür Merkezi yöneticisi Mustafa Göktepe ise iki toplumun yakınlaşması adına bu törenin taşıdığı önemi dile getirdi. "Meclis çatısı altında gerçekleşen bu tören, yürütmekte olduğumuz faaliyetlerin tarafınızdan kabul edildiği ve Meclis desteğinin arkamızda olduğu anlamına geliyor." diyen Göktepe, konuşmasını "Sao Paulo'da yaşayan Türk toplumu, şehrin yapısına uygun olarak kültürel çeşitliliğe katkıda bulunmak için işbirliğine hazırdır." sözleriyle bitirdi.

Hizmet Hareketi'ne mensup sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği faaliyette Meclis Başkanı Capez, grup temsilcisine resmi plaket takdim etti.