Brezilya’da siyasi sığınmacı statüsüyle yaşayan ünlü İtalyan yazar ve aktivist Cesare Battisti’nin sınır dışı edilmesi istemiyle açılan dava ülkede tartışma konusu oldu. Brezilya Federal Mahkemesi birkaç gün önce Battisti’nin sığınmacı statüsünü iptal etme kararı alırken, meclis içinde ve medyada yer alan tepkiler üzerine devleti temsil eden avukatlar kararı temyize götürmeye hazırlanıyor.

İtalya’da 1980’li yıllarda 4 politikacıyı öldürmekle suçlanan Cesare Battisti, 2002 yılından bu yana Brezilya’da siyasi sığınmacı olarak ikamet ediyordu. İtalyan makamlarının ısrarlı talebine rağmen Battista’yı geri vermeme konusunda direnç gösteren Brezilya tarafı, aradan geçen 13 yıl sonra yazarın ülkeye sahte pasaportla giriş yapmasını gerekçe göstererek Battista’nın oturum haklarını iptal etti. Mahkeme, ünlü yazarın Meksika veya Fransa’ya sınır dışı edilmesini öngörürken doğrudan İtalya’ya iade edilmesini sakıncalı buluyor.

Geçtiğimiz günlerde İtalyan mahkemeleri, Brezilya’nın ünlü yolsuzluk davası Mensalao’da yargılanan ve ceza alan kamu bankası eski yöneticisi Henrique Pizzalatto’yu Brezilya’ya iade kararı almıştı. Battista’nın sınır dışı edilme kararının, İtalya ile bir pazarlık sonucu alındığı iddiasını ise resmi makamlar yalanlıyor.