Brezilya’da kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha hakkında yürürlükte olan yolsuzluk soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi. Daha önce eski milletvekilleri, bakanlar ve hatta devlet başkanları hakkında yapılan tahkikat, ilk kez görevdeki bir milletvekiline dokundu.

Ülke tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk skandalı olan Petrobras soruşturmasında Cunha, iki petrol sondaj gemisi yapımını öngören ihalede 5 milyon dolar rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanacak. Soruşturma, strateji gereği suçun itirafı ve diğer suçluların ihbarı karşılığında ceza indirimi verilmesi şeklinde ilerliyor. Meclis başkanının ismi bu şekilde yapılan itiraflar arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz ay Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yönettiği koalisyondan çıkan ve muhalefetin safına geçen Cunha, iddiaları reddediyor. Federal Yüksek Mahkemede görülecek davada suçlamaların detayları ortaya çıkacak.

Cunha, istifa çağrılarına rağmen soruşturma neticelenene kadar görevine devam edeceğini ve kendini savuncağını ifade etti. Kararında ısrar ederse devletin önemli bir makamında oturan Cunha’nın yargılanması ülkede yaşanan politik istikrarsızlığı hızlandıracak.

Brezilya'da geçtiğimiz yıl başlatılan operasyon kapsamında sanık sayısı 200’e yaklaşırken 33 kişinin cezası kesinleşti. Sanıklar arasında ülkenin önde gelen işadamı ve bürokratların yanı sıra önemli politikacılar da yer alıyor.