Güney Amerika ülkesi Brezilya’da, taşıma maliyetlerinin artışından şikayet eden kamyon şoförlerini ülke genelinde greve gitti. Şehirlerarası otobanlarda kontak kapatan sürücüler ve grevi destekleyen sendikalar, çeşitli taleplerle hükümeti baskı altına alırken ülkedeki tarım ve sanayi üretimi olumsuz etkilendi.

Dün başlayan ve şehirlerarası trafiği felç eden grevde bağlantı yolları ve gişe önlerinde kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Son zamanlarda benzin ve mazot fiyatlarında üst üste gelen zamlar, gişe ve vergi ücretlerinin artışı, kamyon şoförlerini toplu greve itti. Sendika ve taşıma kooperatiflerinin destek verdiği grevin hasat dönemine denk gelmesi, özellikle soya üreticilerini etkiledi. Ülke genelinde bazı fabrikalar üretimi durdururken bazıları da taşıma yapılamadığı gerekçesiyle işçileri evlerine gönderdi. Ürünlerin yanı sıra ülke genelinde benzin taşımacılığı da yapılamadığı için birçok sektör grev süresinin uzamasından endişe duyuyor.

Öte yandan, sorunun çözülmesi için pazarlık masasına oturacak muhatap arayan hükümet, grevin bir an önce sona ermesi için mahkemeye başvurdu. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, hükümet adına pazarlık yapması için bir yardımcısını bu iş için görevlendirirken otoyolları tıkamakta ısrar eden kamyon sürücülerine ceza yazılması için süreç başlatıldı.

Durumdan şikayet eden kamyoncular ve ilgili sendikalar, grevin devam edeceği yönünde hükümete baskı yaparak taşımacılık ücretlerinin iyileştirilmesi, kamyon sürücülerinin haklarının kanun yoluyla garanti altına alınması, mazot fiyatlarının aşağıya çekilmesi ve kredi borçlarının ertelenmesi gibi talepler sundu.